Kommentit (22)

 1. Tämä kuva ilmeisesti kaipailemani palstaltasi,joka todistaa lehtipuuta kuusien päällä melkoisesti tosiaan olevan.Vesasyntyistä näkyy koivutkin olevan,joten mielestäni lehtipuut joutaa kaikki poistaa.Silloin Hiluxmetsuri 30 v-päästä pääsee käsiksi kunnon tukkikuusikkoon.

 2. Niin, kuusta tuonne on istutettu. Kaikki muu on vähän niinkuin bonusta 🙂

 3. Taskutus vesakontuholla.

 4. Taitaa kosteus vaivata? Kunnon metsää ei taida tulla kierron aikana koskaan? Nurin – ojat auki/tiestö kuntoon- mätästys – kuusen taimet.
  Harvennukset sitten ajallaan ja tilin saa joku 100 vuoden päästä.

 5. Kosteutta tuolla riittää kyllä, ojiakin on jonkunlaisia ja pieni kosteikkokin löytyy. Saako lumpeiden kasvatukseen tukea ? 🙂

  Tätä ei tosiaan ole kukaan hoitanut yli 20 vuoteen, ehkä jotain pientä tosiaan pitää tehdä 🙂

 6. Ylikasvuinen koivu harventaen polttopuuksi jos aikaa ja kiinnostusta riittää.
  Jos ei klapikonetta omasta takaa, niin naapurilta löytyy? Tuollaisesta koivusta tekee jo kirvespelissäkin polttopuuta. Missä kunnossa kuusten latvat? Ovatko haaroittuneet ja kuivuneet?

 7. Vetäisin kaiken sälpän vähiin ja keskittyisin vain koivujen lihotukseen. Valmis metsähän tuo on joten helppo sitä tuosta on eteenpäin autella. Oma käsitykseni on että kuusista katsoa hyvät tervelatvaiset ja kasvavat ja kasvattaa ne koivujen joukkoon. Saahan niistä hiukan lisätynkää koivutiliin päätehakkuulla. Joka on noin viidentoistavuoden päässä hiukan harventelemalla.

 8. Polttopuumeininki tuossa on päällä. Tätä samaa riittää lähes hehtaarin verran, joten tuota pikkurankaa on tien varressa kohta aimo pino. Tulee kaveri ajamaan nyt tehdyt rangat pois. Klapikone löytyy.

  Latvat on ainakin nopeasti katottuna ihan kunnossa. Ensi viikonloppuna taas tuolla ja täytyy silloin kuvata lisää.

 9. Kaulaa jokunen iso koivu tikalle pesäpuuksi.

  Taskutin kerran järeää lepikkoa ja tikat viihtyivät hyvin.

 10. Itse tekisin sekametsän kuusi/koivu jutun kasvavista puista eli roskapuu pois.Ojitus kuntoon jos haluu tuhlata.kasvaa muutenkin normitiheytenä ,Muutaman vuoden päästä harvennus

 11. Niin, Arto kyllä oikeassa. Kauniin sekametsän tuosta kyllä saa mutta mitään hurtteja puskakuusia sinne ei kannata jättää. Pikkusälän poistossa huonot kuuset ja lenkot koivut voi poistaa. Mitään koivun kokonaan poistoa tuolla harvuudella ei voi edes tehdä. Jää vajaatuottoinen rääsymetsä. Ja ne tikat voi mennä sinne suojelualueillekkin melskaamaan.

 12. Saman suuntaisia ajatuksia kuin Artolla ja Jessellä. Kuvasta ei näy, onko varsinainen harvennus kiireellinen vai onko varaa odottaa. Joka tapauksessa ennakkoraivaus heti alkuun ja sitten varsinainen harvennus, joko heti tai muutaman vuoden kuluttua. Vajaan hehtaarin kuviota (poistuma 40 m3?) ei kannata yksinään motolla käsitellä, joten palstalta pitäisi saada muitakin leimikoita mukaan. Jos aikaa vajaan hehtaarin polttopuuhakkuulle on, eikä muuta hakattavaa lähivuosina ole, se on oikein hyvä vaihtoehto. Kuvan kuusista ja koivuista osasta ei koskaan tule tukkia, joten harvennus rungon laadun ja koon perusteella, ei puulajin.

 13. Etpä tuota hirveästi näytä neuvoja tarvitsevan. Kun mieleisekseen tekee, niin hyvä tulee. Polttopuuksi tehdyllä puulla kun on hyvä jalostusarvo. Jos sillä ei rikastu, niin eipä kyllä köyhdykään.
  Ja kun itselleen tekee rauhalliseen tahtiin, niin on aikaa syynäillä mitä poistaa ja mitä jättää
  Itselläni on samantapainen ja kokoinen kuvio josta ensimmäisenä poistin kituvan aliskasvuston. Kun saan rummun veto-ojan yli, aloitan mönkkärin kanssa polttopuusavotan. Tehotonta mutta kivaa, ja saa kolme kärpästä samalla iskulla: Polttopuuta, liikuntaa ja metsänhoidollisen hyödyn.

  ”vain hitailla on kiire” 🙂

 14. Kyllä nämä kommentit on tuiki tarpeellisia, kun ei ole sellaista pelisilmää vielä kehittynyt kuin teillä pidempää metsän kanssa puuhanneilla.

  Hilmalla ja mönkijällä on tuonne päästävä, eli täytyy hieman raivata kulku-uraa. Palsta on van 40 m leveä, joten yksi ura saa riittää. Ojia on muutama ja sitten palstan poikki menee ihan jokikin, jolla ei ole siltaa, joten sinne mennään sitten joskus matalan veden aikana.

  Hankin tuonne yhden rummun ja sen päälle kasaan ojan syvennyksestä tulevat maat, niin syntyy ajo-ura. Toki Hilmalla voi tuosta ojasta mennä ajamallakin ja vinssillä loput, mutta on niin mutaista puuhaa, että mielummin tekee oikean ajouran.

 15. Eihän tuo ole paha. Normi raivaus / harvennus vaan. Hyvä sekametsä siitä tulee. Koivikko vain tapeeksi harvaksi niin pääsee kuusikko järeytymään

 16. Niinpä niin, joskus on hyvät neuvot kalliita. Taannoin laitoin ”korkorahasto” kuvan palstalle. Oli riukuuntunutta nuorta männikköä. Neuvot oli että eikun matalaksi ja uuden taimikon istutus. Useammastakin suusta.
  Kuuntelin neuvot ja tein oman mieleni mukaiseksi.
  Aloin harventelemaan elinkelvottomat säipät pois, ja sitä rataa.
  Nyt siinä kasvaa aivan hyvä puusto.

 17. Eli jos oikein kuusmottia tulkitsen niin nyt Hiluxmetsurin pitäisikin toimia päinvastoin kun on täällä neuvottu harventamaan. Eli sileäksi vaan ja paras apu oli sitten oma tulkinta?

 18. Koirat haukkuu ja karavaani kulkee.

 19. Mä koetan huomenna kuvata täsmälleen saman paikan, niin saatte nähdä mitä tein.

 20. Lehtipuut on lannottanu hyvin, lyö maahan lisälannoiteeksi.

 21. Ei harvennuksessa mitat täyttävää puuta maahan kannata lyödä. Liki kuitupuun hinnan saa energiapuustakin. Ja kun rankana korjaa, oksat jää kuitenkin.

 22. Itse tekisin reippaan polttopuusavotan ja jättäisin parhaat koivut pystyyn. Ehkäpä noin 700kpl/ha. Isoa tukkisatoa en koivujen osalta kuvien perusteella odottaisi. Itsellä tuoretta kokemusta vastaavanlaisesta 1ha kokoisesta kohteesta. Teetin ”ylispuiden harvennuksen” talvella 2007 kaiki kuuset säästäen. Koivuilla oli ikää noin 45v silloin ja puusto oli kuvaan verrattuna selvästi järeämpää. Alkupuusto 150mottia, poistuma 70mottia. Pari viikkoa sitten loput ylispuukoivut (400kpl/ha) poistettiin. Kertymä oli 80mottia kuitua ja 24 mottia vaneritukkia. Jokunen sahakoivu sieltä olisi tullut myös, mutta ei otettu eroon. Kohde on Pohjois-Savossa rehevällä omt-pohjalla. Kivennäismaata, lievähkö boorinpuutos.Oma odotukseni oli, että tukkia olisi tullut 40-50 mottia, mutta eipä tullut. Alla on onneksi täystiheä kuusentaimikko/nuori kasvatusmetsä. Seuraava operaatio on taimikon harvennus, jossa vahingoittuneet kuuset poistetaan ja runkoluku lasketaan 1200-1400kpl/ha tasoon.