Kommentit (14)

 1. Mukavan hoikkina pysyneet ja ylöspäin suuntautuva kasvu kuten ahdistettuna tekee. Hiukan reikäperkausavulla suotuisa pituuskasvu olisi säilynyt. Nyt tulee hiukan oksiin kasvua seuraavaksi.

 2. Gla

  Ei pituuskasvu tuosta raivauksesta heikkene, eikä kuusi liiaksi ala sivulle levitä. Sen sijaan alimmat oksat saavat jatkossakin valoa eli yhteyttäminen pyörii täysillä ja puu kasvaa niin hyvin kuin mahdollista.

  Tuolla kuviolla saattaa ensiharvennuksen ja sitä seuraavienkin harvennusten ajankohta yllättää metsänomistajan.

 3. Olin juuri viikonloppuna ojanpenkasta poistamassa yksinäisiä kuusen rytöjä jotka olivat täyttä sutta ja sekundaa. Oksat oli kyllä komeita ja tyvipersekkin suht vahva mutta siinä se tussale sitten olikin. Pituus yhden kuitupöllin luokkaa ja hirveä sahuutus siihenkin. Vanhat pellot ja ojanpientareet varsinkin tosi epeleitä kasvattamaan kuusenturjakkeita joiden käyttöarvo parhaimmillaan olisi jättää kaadon jälkeen siihen maatumaan.
  On rungoissa hallan koroja ja oksat monen sentin vahvuisia.
  Pitäisi olla tuttua metsien väelle mutta ei siltä kyllä näytä.

 4. Yksinäiset susipuut on eri juttu, kuin suht tasaisesti kohoava täystiheä taimikko. Ja jos kuusen vihreä osa pienenee liiaksi, kasvu hiipuu salakavalasti, eikä palaa vaikka harvettaisiin. Vain latvan oksiin tulee lisää massaa ja tuuli/lumituhoriski nousee.

 5. Gla

  Eli kun olet löytänyt jostain ojan penkalta kelvottomia kuusia, osoittaa se kuusen kelvottomuuden vapaassa tilassa kasvuun.

  Muistatko kuvani 10 vuotiaasta kuusikosta? Tuolloin sinun mielestä kuusen kasvu kesti 10 vuotta heinikosta yli, vaikka kuvassa puut ovat vapaassa tilassa kasvaneina 4-5 metrisiä. Muitakin esimerkkejä kuusikoista on ollut.

 6. Olen aiemminkin peltojen metsityksellä samanlaisia ”susia” poistellut joten aivan uusi tuttavuus se ei ole. Olen jopa yrittänyt hiukan vanhemmista ihan myyntikelpoistakin vääntää mutta tukiksi ei luonto riittänyt edes yrittää.

 7. Ainakaan kuvan taimikkoa en nyt täystiheäksi ainakaan raivauksen jälkeen enää sanoisi.

 8. ”Tuolla kuviolla saattaa ensiharvennuksen ja sitä seuraavienkin harvennusten ajankohta yllättää metsänomistajan.” @Gla

  Miten määrittyy ensiharvennuksen ajankohta?
  Minullakin on muudan vanhalle pellolle perustettu kuusikko, jolle ei metsäsuunnitelmassa ole vielä harvennuksia ehdotettu meneillään olevassa kymmenvuotisjaksossa. Kuusikko on niin sakea, ettei sekaan meinaa sopia. Puilla on tosiaan pituuttakin, mutta ennen kaikkea LEVEYTTÄ! Lukuisat oksat ovat miehen ranteen paksuisia ja täynnänsä vihreitä neulasia. Istutettu 23 vuotta sitten. Runkoluku reilu 1500 kpl/ha.

 9. Kuusen istutustaimet ainakin omien havaintojen perusteella eivät paljoa oksia kasvattele, vaan pyrkivät suoraan ylöspäin normaalissa istutustiheydessä. Luonnon taimien geeniperimä saattaa olla huonompi laatuista, mikä osaltaan selittää monenkirjavaa kasvua.

  Onnistuneet istutus kuusikot myös sulkeutuvat aika nopeasti, jolloin kasvu valon vähetessä suuntautuu väkisinkin ylöspäin.

 10. Nyt en ainakaan muista kuulleeni että istutustaimetkaan kuusella olisi mitenkään jalostetumpia vaan luontaisesta siemenestä koottua. Tuskin ainakaan se selittää.

 11. Harmillisinta koko kuusetusinnossa on jatkuvasti lisääntyvä ylitarjonta joka taas tänä keväänäkin laittoi tekopuolen jumikkeliin ennen aikojaan. Minultakin todennäk. jää yksi hakkuu loppuun suorittamatta tälle keväälle kun ei kuusta enää tehdä. Hinnastossahan tuo myös selkeästi näkyy.

 12. Eikös kuusen siemenet kerätä nykyään pelkästään siemen viljelmiksi kasvatetuista kuusikoista, joilla puiden pitäisi olla laadukkaita. Näiltä viljelmiltä kerätyistä siemenistä kasvatetut uudet viljelmät taas laadukkaampia tulevaisuudessa. Käsittääkseni random metsiköstä kerättyjä käpyjä ei enää osteta. Voin tietenkin olla väärässä, en ole mikään ammattilainen metsäpuolella. Istutus kuuset myös ottavat lahoa kolhuista hidaskasvuisia korpikuusia herkemmin.

 13. Gla

  Mainosten mukaan näin tapahtuu, mutta taimien mukana tulevan tuoteselosteen mukaan siemenet eivät aina olekaan viljelyksiltä peräisin.

 14. Taas olen hieman viisaampi. Itse tilatut taimet tosin rajoittuu pariin taydennys laatikkoon. Pitääkin tutustua siihen selosteeseen kunhan sellaista pääsee hypistelemään.