Kommentit (33)

 1. Anton Chigurh

  Tämän pystyynkuolevan taimikon istutin keväällä 2002. Syksyllä 2005 se oli 2-3-metristä. Keväällä 2006 tällä kohdalla kaikkien taimien latvat oli syöty (metsämyyrä), myös tyviä oli jyrsitty (peltomyyrä). Aluksi nuo kalutut taimet (jotka eivät olleet kuolleet) kasvoivat erittäin hyvin. Parin vuoden kuluttua taimista alkoi kuolla latvoja 1-2 metrin korkeudelta alkaen (tyviosa jäi eloon). Nyt puolet taimista on kuollut ja loputkin tekevät kuolemaa.

  Paikalla kävi partio metlalta, kehuen, että miten kauniita sieniä. Minä sanoin, että tästä myyrätuhosta henttosen nahka roikkuu vielä nahkurin orsilla.

  ”Neonectria fuckeliana (mustakorosieni) tunnetaan ennestään Euroopassa ja Pohjoismaissa kuusien ja pihtojen haavaloisena.”

  ”Suomessa, jossa N. fuckeliana tartutettiin taimitarhakuusien tyveen noin 5 cm päähän kasvualustan pinnasta, suuri osa taimista kuoli kokonaan, kun vaurio levisi rungon ympäri. Ennen rihmastoa kasvavan agarpalan lisäämistä rungosta poistettiin neulanen ja ymppäys tehtiin neulasarpeen.”

  SIIS NEULASARPEEN! Todella massiivinen haava (kun vertaa myyriensyönnökseen).

 2. Kuka tai ketkä olivat hävittäneet pienpedot Antonin mailta?

 3. A.Jalkanen

  Huomionarvoista on myös se että kuusentaimikon täydennystaimet, joita myyrät eivät enää huippusyklin mentyä nakertaneet, ovat ainakin vielä terveitä, vaikka sieni-itiöitä on oletettavasti ollut taimikossa koko ajan.

 4. Anton Chigurh

  Henttosen johtama pienpetojentappoprikaati aloitti täysin holtittoman myyräkannansäätelyjärjestelmän manipuloinnin 2001.

  Kun puhe ei auttanut, niin muutaman isännän kanssa kielsimme kirjallisesti pienpetojen tappamisen 2007, jolloin esim 2009 myyrätuhoja ei ollut käytännössä lainkaan, vaikka alueilla, joilla typerykset sen sallivat (siis myyräkannansäätelyjärjestelmän manipuloinnin), tuli massiiviset täystuhot.

 5. Ammatti Raivooja

  Ruskokiiltokääriäinen on julistettu mustakorosienen aiheuttajaksi. Ei tarvii iso reikä olla, ei tarvii myyrän syödä vaan riittää muutaman millin hyönteisen tekemä reikä.

 6. Anton Chigurh

  Metsälehdessä (18/2013) oli otsikko:
  ”Mystinen sieni vaivaa kuusia”

  ”Joillakin tuhoalueilla sairaiden kuusten rungoista on löydetty niihin kaivautuneiden tuhohyönteisten jälkiä.”

  Siis JOILLAKIN tuhoalueilla, ei kaikilla.

  Minun taimikoissani tuhoa esiintyy 2001-2004 istutetuissa kuusissa 20 hehtaarin alalla. Ja kaikissa on alunperin laaja myyrän jyrsimä haava (sienihän on juuri haavaloinen), johon sienen itiöt ovat tarttuneet.

 7. Ammatti Raivooja

  Ylen nettisivuilla oli 11.5.2015 Kuusikoita tuhonneen kasvitaudin syypää selvisi: Kuusikoita tuhoavan mustakoron levittäjäksi on paljastunut ruskokiiltokääriäinen-niminen hyönteinen. Se tekee puun runkoon vaurion, jonka kautta sienitauti pääsee leviämään.

  Jos se on kato vaan sattumaa, että että myyrät ja mustakorosieni on sattunut samaan paikkaan? Joku syyhän noilla tutkijoilla täytyy olla, että he epäilevät sen leviävän hyönteisten välityksellä eli ilmassa ei taida leijua mustakorosieni itiöitä?

 8. Surkean näköistä, harmi. Tuossa ei taida lopulta auttaa muu kuin kaikki nurin ja uudestaan. Hyvä puoli on se, että ilmeisesti on valinnanvaraa puulajeissa.

  Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa tyvitervas tappaa mäntymetsiä. Saattaa mennä 20-30 V vanhoja puita isoilta alueilta. Huono puoli on se, että milläs sitten uudistat? Ei kasva kovin moni puu kuivahkoilla kankailla.

 9. Anton Chigurh

  Eivät ne mitään epäile. Tietävät kyllä, että se leviää itiöistä. Mutta kun pitää olla niiiiiin solidaarinen metlan jari aarniota (pyöriäinen, jonka aiheuttama vahinko on ainakin miljoona kertaa suurempi kuin kollegansa) kohtaan.
  Samalla tavalla sairaan solidaarinen oli koko rupasakin esimies, joka kehoitettaessa panna henttonen ruotuun (lumikko- ja varpuspöllöhöpinöineen) vastasi (vaihdettuaan väriään ensin punaiseksi ja sitten siniseksi), että ”minä en SIIHEN kettusotaan osallistu.”

  ”Neonectria muodostaa puun pintaan pieniä, miltei pyöreitä, punaisia kotelopulloja eli periteerikioita, joista leviävät suvulliset koteloitiöt tartuttavat uusia kasveja koko sen ajan, kun kosteutta ja lämpöä on riittävästi.”

 10. A.Jalkanen

  Kyllä sienitaudit yleensä leviävät paikasta toiseen nimen omaan ilmassa lentelevien itiöiden avulla. Teoriassa olisi mahdollista että itiöitä tulisi hyönteisenkin mukana, mutta silloin niitä kai näkyisi hyönteisen elimistössä – en tiedä onko tätä tutkittu.

  Uutisen mukaan tutkijat eivät ole vielä varmoja, kumpi on tärkeämpi (kuusen tappajana), sieni vai hyönteinen. Hyönteinen voi olla myös seuraustuho, eli se pystyy iskeytymään kuusen taimeen vasta kun se on sienen heikentämä.

  Periaatteessa tällaisen kuoreen tulevan vioituksen voi tehdä mikä tahansa eläin, mutta koska myyrätuhovuosina myyriä esiintyy paljon taimikoissa, ne ovat yksi pääepäillyistä.

 11. onko tietoa voiko jokin puutostila vaikuttaa siihen miten altis kuusi on tuhoille? entä kasvupaikan kuivuus, tuo ei ainakaan kuivalta näytä

 12. A.Jalkanen

  Alue on lannoitettu ja ihan kuuselle sopiva.

 13. 6 m3

  Savolainen hernekeppi viljelmä?

 14. Anttoonin ”Rapiat 2 000 kuutiota/ha”.

 15. 6 m3

  And i heard a voice in the midst of the four moles. And i looked, and behold a pale raccoon. And his name sat on him was foxman, and all moles followed with him.

 16. Älä noin vaikeita!

  Vuosi sitten joku oikea myyräasiantuntija narautti Antonin kun paralla oli menny sekaisin:

  have influence
  ja
  may have influence

  Kävi kuule AC kuumana kuin hellakoukku, siinä oli rotanpaskoja jo melkein kaikki maailman ihmiset…;)

 17. 6 m3

  Till armageddon no shalam, no shalom. Then the father fox will call his moles home. The wise mole will bow down before the throne. And at his feet they’ll cast their golden spruce.

 18. A.Jalkanen

  Komeaa runoutta mottisella – ihan GofT tyyliä! Tähän sopii paremmin yks toinen tunnettu romaani: Don Quixote.

 19. 6 m3

  Hypnootikko ratsastaa supilla myyriä vastaan?

 20. 6 m3

  Niin, hyvä tuosta vielä tulee kun istuttaa aukkopaikkoihin leppää, tekee vielä muutaman pienaukon lisää ja koittaa siirtää mustikkaa pohjakasvillisuuteen. Pyy voisi jopa hyväksyä tuon elinpiirikseen jos nuo korjaustoimet tehdään.
  Mikäli tuokaan ei tuota tulosta, niin sitten se ennaltamispoltto. Silloin voi alkaa aivan ”puhtaalta pöydältä”.
  Kirjallisuuspuolelta muuten tulee mieleen paremminkin Nikolai Gogolin Tsitsikov. Vaikka onhan tuo ”myyräsota” eräänlaista taistelua tuulimyllyjä vastaan.

 21. William Munny

  Suottahan sitä mystistä myyrämiestä hollantiin rahtaamaan.
  Ennaltamispoltto,siinäpä nopea ja edullinen keino.

 22. JacktheRibber

  Siinä neroudessaan ylittämätön velisenikaksikko (veliseni, heh, heh) pullistelee ainoastaan siksi, kun niiden tappamisesta (paljain käsin alle kahdessa sekunnissa) saa saman tuomion kuin ihmisen tappamisesta.

 23. 6 m3

  Hear the fox’s, hear the raccoon’s.
  One hundredmillion moles singing.
  Multitudes are marching to the big moleskindrum.
  Moles calling, moles crying.
  Moles are born and moles are dying.
  It’s fox’s and raccoon’ kingdom come.

 24. A.Jalkanen

  Se Don Quixote tulee siitä kun siinä on se ritari ja aseenkantaja, eli AC ja minä.

  Onko mottiselle tuttu tällainen englannin kielen idiomi: ”Make a mountain of a molehill”? Siitä muistaa helposti, että englannin kielen mole tarkoittaa eläinravintoa käyttävä maamyyrää, ja nämä metsissä ja pelloilla elävät kasvinsyöjät kulkevat nimellä vole. Vesimyyrä (Arvicola amphibius) taas kulkee nimellä water vole, mistä nimestä taas näkee, että kyseessä on puutarhoissa myllertävä kasvissyöjä.

 25. 6 m3

  Pelkkä mole rimmaa paremmin riimeihin. 🙂

 26. 6 m3

  Kuvasi on muuten oiva esimerkki siitä kuinka luonto kurittaa vitsauksillaan ylimielistä ja rienaavaa metsänomistajaa.
  Seitsemen vitsaustakos Luoja langetti pyhässä kirjassakin. Tämän mo:n osaksi näyttää tulleen jo ainakin kolme.

 27. A.Jalkanen

  Ai hirvi, sieni ja minä?

  🙂

 28. William Munny

  Elähän Anneli nyt tuommosia.

 29. 6 m3

  Kolmesta kaksi oikein. Olisin olettanut että pystyt parempaankin. 😉
  Mutta lasketaampas: 1. Hirvet 2. Myyrät 3. Mustakorosieni 4. Maan happamoituminen 5. Täydellinen huumorintajuttomuus, siis tosikkous.
  Oho, niitä vitsauksiahan onkin jo viisi (5).
  Aletaankos jo lähestyä Sodommaa ja Gomorraa?

 30. A.Jalkanen

  No myyrät eivät ole enää vaivana kun on kettuja! 🙂

 31. William Munny

  Eppäillähän tuota soppii.

 32. JacktheRibber

  Teidätkö kukkelman mikä on imbesilli? Se on vähän kuin impotentti. Tupakkajullit ovat enimmäkseen impotentteja (rouvat ovat kertoneet).

 33. 6 m3

  6. Seniiliys