Kommentit (3)

 1. Tosi komea on kekomuurahaisten koti aukon reunassa. toivottavasti ei ole liian paaheinen paikka.

  Itse olen pyrkinyt jättämään ainakin muutaman ”karahkan” ja lehtipuun auringon puoleiselle sivulle, ellei ole ollut sopivia säästöpuuryhmän puita jätettäväksi.

 2. Hakkuusta jo varmaankin 7…8v hyvin noilla pyyhkii ja aukeeta oli tolla kohtaa.
  Paikan päällä vasta saa kuvan keon valtavuudesta. Samalta aukon reunalta löytyi kaksi kekoa kumpikin n. H=1,2mm 1km päästä mutta ne keot olivat puitten varjossa ja piilossa. Kävelin kolme kertaa ohi ennekuin ne huomasin. Pitkästä aikaa törmäsin näin valtavaan pesään!

 3. Tuli mieleeni tosi kookas vanha muurahaiskeon pohja kotimetsässä heti sotien jälkeen. Kokoa oli noin 1,5x 3 m. Ihmettelin ääneen sitä, että miksi keon toinen pää on asuttu ja toisessa päässä vain kuoppa.

  Tiesin, että muurahaiskeoista otettiin lämpöeristeeksi ullakoille talvisaikaan kariketta. Mutta tavalisesti seuraavana kesänä kuoppa oli täytetty ja pesä entisellään. Muurahaiset olivat syvällä pesän uumenissa talven kylmyyttä paossa ja korjasivat keon kesällä.

  Mukana ollut mummoni kertoi , että heidän muuttaessaan vaarin kanssa asumaan sinne laajan erämaan laitaan niin hän oli sytyttänyt muurahaisten pesän palamaan estääkseen karhujen tulon kotieläinten kimppuun. Karhun sanottiin pelkäävän savun hajua. Keko paloi koko kesän kytemällä kun sen sytytti palamaan ja peitti mullalla. Siksi keon toinen pää oli kuopalla kun muurahaiset eivät korjanneet tuhkan pilaamaa pesää.

  Tämä oli mummoni käsitys asiasta. ja karja säästyi toisin kuin naapurin lammaskatras vain muutaman kilometrin päässä.