Kommentit (10)

  1. tamperelainen

    V2005 istutetussa koivikossa terveen näköinen puu kaatui.Pituus ja paksuuskehitys hyvää luokkaa,kuten tyvin korkkiintumisestakin näkee.Ei runkovaurioita.Täysin laho tyvestään.Onko aiheuttajasta ehdotuksia?

  2. Eikös männyn tyvitervastauti tartu muihinkin puihin?
    Eli jos edellinen puu paikalla on ollut mänty ja saanut tartunnan hakkuussa?
    Senhän jälkeen ei oikein muu puu toimi kuin haapa.

  3. tamperelainen

    Edeltävä puusto oli terve kuusikko

  4. Myyrä?
    Vuonna 2006 oli myyrätuhoja. Jospalaho on saanut alkunsa myyrän hampaista?

  5. tamperelainen

    Myyrää myös ajattelin,mutta tuhoja en kyllä silloinkaanhavainnut.Erikoista että tällainen lahovikainen puu kasvattaa pituuta ja paksuutta normaalisti,katketakseen sitten kuin tulitikku,tyvi täysin höttöä

  6. Muistaakseni tamperelainen joskus ihmetteli, miten mänty voi lahoa. Näköjään koivukin lahoo Tampereen suunnalla.

  7. tamperelainen

    Enempi taisin kysellä kuinka turvallista on kesällä tehdä männyntaimikoiden raivausta RYM 7-10cm

  8. Metsäkupsa

    Erittäin paksumultaisessa maassa itselläni kaatuillut,katkeaa kuin tupakka maanrajasta,muutoin täysin terve ja hyvä kasvuinen.

    Kaipa jonkin sienitaudin aiheuttama,esiintyy n.15-v ikään asti,jonka jälkeen en ole havainut pyllättäneitä koivuja maahan suuremmin.Yleensä tosihyväkasvuisia yksilöitä.

  9. Voisiko siis mekanismi olla sellainen, että myyrä vikuuttaa ja maasta siirtyy sienen alku tyveen?

    Ravinteiden kulkuhan on sellainen, että nilakerroksessa siirtyvät ravinteet kasvukaudella ylös ja rungossa sitten syksyllä alas.

    Voisiko tilanne olla siis sellainen hyvällä kasvupaikalla, että puulle riittää kasvupaikan ravinteet, joten ei tarvitsekaan säästää syksyllä juuristoon? Runko siis saa tyvestä rauhassa lahota, eikä koivu pahemmin kärsi. Tietysti sitten kattuu, kun kasvaa tarpeeksi.

  10. Kuvaa katsoessa muistui mieleen, että opistoaikaan taisi joskus olla puhetta Koivun poikkilahosta, joka lienee ihan eri sieni kuin juurikääpä. Tarkempaa muistikuvaa varsinaisesta lahon aiheuttajasta ei ole…

    Muistaakseni esiintyi yleisimmin kosteuden vaivaamilla mailla, kuten tulvivilla alueilla. Vaurio oli juuri tuollainen eli puu katkesi alle metrin korkeudelta. Järkeiltynä liian korkea veden pinta altistaisi juuret routavaurioille ja näin ollen laho pääsisi juuriston kautta puuainekseen…

    Kuvassa maaperän multaisuus saattaisi viitata maaveden olevan alueella korkealla…

    Edellä olevat seikat ovat hämäriin muistikuviin perustuvia ”arvauksia”, joten muisti saattaa pettää ja tieto olla virheellistä…