Kommentit (4)

 1. (Avausta odotellesssa…)

  Noita oli parissa tuulenkaadossa n. 2 vuotta sitten. Sattuivat tien viereen, nin kantelin kärriin ja tein pilkkeeksi. Puu oli edelleen ihan kovaa ja hyvin paloi. Käytävät läpi puun näkyivät hyvin halkaistuista. Mielessä kävi että tarttuuko muihin klapipinossa, mutta niin ei onneksi käynyt. Ilmeisesti tykkäsivät vain kuusesta.

  Olisko joku kirjanpainaja tms.

  ystävällisesti
  Gunnar

 2. Puu on kaatunut juhannuksen tienoilla ja ajattelin laiskuuttani noutaa sen vasta syksyllä pois. Nyt jo kuusi oli täysin latvasta tyveen kirjanpainajien ja niiden toukkien valtaama. Arvioni ja tieteellisen laskelmani mukaan puussa olisi noin 18000 aikuista kirjanpainajaa ja ainakin samanverran niiden valkoisia toukkia! Tämä armeija hyökätessään vierisiin, vielä terveen näköisiin kuusiin kyllä tekee selvää niistäkin.
  No ei nämä yksilöt kylläkään nyt sitä enää tee.
  Miten vielä lokakuun alussa voi olla näin paljon ötököitä puissa. Tappaako pakkanen ne jos eivät ehdi pudottautua karikkeiden sekaan?
  Enpähän enää jätä yksittäisiäkään tuulenkaatoja metsään vaan pyrin ne heti sieltä poistamaan. En tiedä estääkö sillä kirjanpainajien tuhoja mutta mielenrauhaa se antaa.

 3. Mielenrauhaa se saattaisi tuoda. Mutta kun on suurin osa mettistä 400 km päässä niin en ihan jokatoistakaan tuulenkaatoa jouda kyttäämään ja keräämään. Eikä ole millä kerätäkään. Sitten jos leviää niin leviää, se on sen ajan murhe. Ei kannata etukäteen murehtia kun sitten se huono fiilis tulee kahteen kertaan..;)

  On noita omienkin mettien keskellä ollu 20 v tarkkailujaksolla ja oma havaintoni on että ei ne nyt ihan tulipalon lailla leviä. Se totaalinen tuho taitaa vaatia vuosien kypsyttelyn ja samoille vuosille hyvät sääolot leviämiseen. En ole asiantuntija, lähde on täysi mutu.

  ystävällisesti
  Gunnar

 4. Morizille sanoisin.
  Ei kai puuta tarvitse hakea pois, jos sen rungon peittää esim muovilla ennenkuin reikiä kaatuneen kuusen runossa näkyy. Tietenkin yläpuolelta ja sivulta oksat on sahattava pos.
  Itse tein tuossa heinäkuussa näin juurineen kaatuneelle isolle kuution kuuselle.
  Pari roskapussipakettia rungon peittämiseen siinä meni ja oksia päälle että muovi pysyy paikoillaan.
  Viikko sitten kävin katsomassa kun oli muutakin asiaa 100 km päässä olevalle metsäpälstalle.
  Eikä yhtään reikää näkynyt rungolla.