Pystykarsintaa kelien innoittamana

Kolmisen kuukautta aikaisemmin ensiharvennettua ja juuri pystykarsittua mäntyvaltaista sekametsää ojitetulla rämeellä. 12 metrin pituusvaiheessa tehdyn laatuharvennuksen myötä tekniseltä laadultaan huonot puut on enimmäkseen kaadettu samoin kuin riukuuntuneet yksilöt. Pystyyn jäi pääosin hieno-oksaisia pää- ja lisävaltapuita sekä runkoluvulla mitaten noin neljännes näreitä. Tällä kertaa en viitsinyt karsia jokaista mäntyä, vaan tavoitteena oli karsia viitisen sataa runkoa hehtaaria kohti, joista olisi tarkoitus kasvattaa tukkipuita.

Mäntyjen keskirinnankorkeusläpimitta oli 13 cm tuntumassa ja karsittavat oksat alle 15 mm. Karsintatyö sujui sangen joutuisasti ja edellytykset paksun oksattoman vaipan syntymiseen lienevät hyvät. Paikoin piti karsia joitain oksaisempiakin puita, mutta kuvassa näkyvän kaltaisten runkojen karsintaan 5 m korkeudelle kului aikaa noin 1,5 min / runko.

Pahoittelut telefoonikamerakuvan kehnosta laadusta.

Kommentit (3)

 1. Panu

  Näyttäisi, että olet ajoissa liikkeellä eli puut ovat ohuita vielä kuten pitääkin. Vasemmalla alhaalla näkyy karsitun puun tyvessä S-mutka. Itse olisin varmaan sen takia jättänyt kyseisen puun karsimatta ja poistanut sen ensiharvennuksessa.

  Hienot kelit tosiaan, itsekin olin karsimassa kantavalla hangella Pe ja Su.

 2. Paljon on puita vielä hehtaarilla, joten karsitut 500 jää sitten seuraavan harvennuksen 15 vuoden päästä kasvamaan tukkipuiksi.
  Selvästi männyn kasvupaikka, niin hyvää laatua on kasvanut.
  Kuuset näyttää jotenkin harsuilta.

 3. Tässä SE oikea metsänhoitotyyli. Ei ole viisaus Suomesta kadonnut.