Kommentit (17)

 1. Tare

  Eilen aloitin siivoamaan Vilppulan suunnalla olevalla metsällä, männyllä olevaa puolentoista hehtaarin mäensyrjää.
  Kuviolle on tehty aikoinaan taimikon perkaus, ja nyt mäntyjen normikoko on 12 senttiä rinnankorkeudelta ja pituutta n 7 metriä. Ikää 16 vuotta. Paljon on pientä vesaa tullut väleihin, mäntyjä jää noin 2500 hehtaarille, melko räkäisiä on kyllä. Ensiharvennuksen arvelisin olevan noin 100 litraisina ehkä 6-10 vuoden päästä

 2. Tare

  Etualalla on valmista, ja tuolla taustalla näkyy tekemätöntä

 3. Taimikon perkaus tehty liian aikaisin ja liian harvaksi. Valoa riittänyt. Niin lievään” räkäisyyteen” kuin alustan rytöttymiseen. Ja tuo ei kyllä näytä ihan 2500/ha metsänalulta. Kuva tietty voi hämiä.

 4. Ja vielä itse kysymys: Miksi siivoat nyt vai onko vain siivouspäivät?

 5. Tare

  Toi määrä on arvio, koska laskeskelin että keskimäärin jäis parimetriä puiden väliksi. Alkuvaiheista en tiedä mitään muuta kuin mitä myyjät kerto, tämän palstan ostin viime syksynä, samasta syystä nyt siivoilen

 6. Kyllä tosta metsä tulee. Raivaa vaan ja myöhästytä harvennusta niin taphtuu luontaista oksien karsintaa. Eihän tuo laatupuuta tuota mutta ihan tukin hinnan siitä saa kun vain antaa kasvaa vähän tiukassa. Rehevähän tuo maapohja näyttäis olevan männylle.

 7. Fiskarsin oksaleikkurilla pystykarsintaan.

 8. Männyn laatuvaatimuskin on muuttunut ajan myötä.
  Nykyään yhä suurempi osa mäntypuusta käytetetään oksattomaksi sormijatkettuna ja useammasta osasta kasaan liimatuna.
  Kuvan männyt ovat tähän tarkoitukseen hyvin soveltuvi, koska oksaväli on kohtalaisen pitkä.
  Ei muuta kuin harvennusta ja kasvatusta ja eurot taskuun!

 9. Metsäkupsa

  Oksat hyvässä vaakakulmassa,jos työn puutetta ja innostusta piisaa niin karsimaan.

 10. Tare

  Pitää keväällä katsoa mikä on tilanne silloin. Olen kyllä muualla pystykarsinut noita parempia mäntyjä jonkunverran, lähinnä ajatellen jos väsäis joskus hirrestä jotain, kun on rakentamattomia tontteja. Olen ymmärtänyt että on toisaalta ongelma jos karsii järjestään kaikki, niin sitte harvennusvaiheessa voi tulla niiden kanssa ongelmia, jos ei olekkaan kyljestynyt kunnolla, varsinkin pikkutukkeina??!!

 11. Käsittää varsin hyvin jos siitä kokoluokasta sahaillaan. Eipä siinä paljon rikkopintavaraa ole. Ehjä oksa parempi vaihoehto sahurin kannalta.

 12. En noita kyllä lähtisi karsimaan. Laatu kohtuullinen ja tukiksi kelpaava. Myös pikkut. Mutta varmempaa ettei tärvele.

 13. Olisi hienoa jos tänne sivulle saataisiin edes yksi tuore kuva 02 vaiheen männiköstä mitä ei heti sanottaisi räkämänniköksi. Kuvassa voisi myös kertoa männikön kasvupaikan ja syntyhistorian.

 14. Olen Caballistan kanssa kyllä ainakin tuosta kuvasta ilmeisesti samaa mieltä että hyvin lievästä oksaisuudesta on kyse. Sanoisin että tosi lievää ”räkää”.

 15. Tare

  Täytyy myöntää että itselläkin alkaa silmä tottua noihin, mutta ekaa kertaa kun näin sen mäen, niin pikkusen hirvitti. Mutta ompahan runkot ainakin mutkattomia järkiäänsä

 16. Gla

  Caballistan kommenttiin, että ei ehkä tuoreita kuvia, mutta tällä hetkellä sivulla 11 on kaksi hyvää esimerkkiä. Nimet ovat Työnsarkaa ja Toinen äärilaita.

 17. Sivun 11 kuvat ovat pystykarsituista männiköistä. Varsinaisesti toivoin kuvia männiköistä mitkä ovat karsiutuneet kauniisti luonnollisesti jo 02 vaiheessa.