Reunametsät kuntoon

Kuvassa sähkölinja ja vieressä kasvava ensiharvennuskuvio . Maassa lojuu tällä kohtaa toistakymmentä vikapartion katkaisemaa koivua lumen aiheuttaman linjavian korjauksen jäljiltä .
Nuori metsä on kunnostettu joitakin vuosia sitten (raivauskannot kasvoivat sammalta).. Koivikko-osuus vaikutti turhan tiheältä ja siitä onkin ollut seurauksena riukuuntuminen ja riukujen kaatuminen lumen auttamana sähkölinjalle . Sähkölinjojen varret tulisikin käsitellä voimakkaasti taimikkovaiheesta alkaen tuhojen torjumiseksi . Muutama euron -tai alle- arvoinen sähkölinjalle kaatunut riuku on aiheuttanut tälläkin kohtaa satojen tai jopa tuhansien eurojen vahingon .

Kommentit (8)

  1. Keskipohjanmaalla aloittaa eräs melko iso verkkoyhtiö savotan, jossa käydään läpi sähkölinjojen vierimetsät yhtiön palkkaamien urakoitsijoiden toimesta. Jokaisen maanomistajan kanssa tehdään sopimus, jonka perusteella sähköyhtiö hoitaa kaistaleet linjan vieressä ja maksaa metsänomistajalle puusta hankintahinnan. Samoin yhtiö hoitaa taimikot, eikä siitäkään tule maanomistajalle kustannuksia.
    Menetelmästä hyötyvät kaikki. Aluksi käsitellään noin tuhat kilometriä sähkölinjoja.

  2. Olen asiaa kokeneena aivan eri mieltä. Siitä ei juurikaan hyödy ketään että kaistale reunametsää hakataan kuin pommituksen jälkeiseen tilaan. Eikä se hintakaan mikään hankintahinta ole. Ja katkonta meni täällä ainakin suoraan kuitukasaan tukkipuita myöten. Ei ole ollut juurikaan tyytyväisiä isäntiä täällä kulmilla reunametsähakkuun suoritukseen. Paljon lisäksi pieniä törkeyksiä lanssipaikkojen teon ja teiden sotkemisten yms. suhteen.

  3. Toki pitää mainita vielä senverran että toteuttajia on monensortin ja nuo ennen valtionvaroilla rellestämään oppineet eivät juuri kaupallista imagoosaamistaan liiemmin ole löytäneet.
    On vähän vaikuttanut kuin käärmettä pyssyyn tunkisi.
    Eikä taideta keritä oppiakkaan kun tehdään konkurssi sitä ennen. Valtion aputukivarat alkavat pikkuhiljaa olla kortilla ja yhden toimijan ulostus tuskin haittaisi enää ketään.

  4. olokaa euro tahi markka vua ei tuo sähkönsiirto virma paljoo linjasta maksa..ja onneks vielä kuulutaan suomeen…jokkaene taaploo tyylillään ja hoetaa oman ommaesuutesa oman tahon mukkaan…turha on nuapurin valittoo…mitteepä tuo muille kuuluu…kysynpähä vua

  5. ”Olen asiaa kokeneena aivan eri mieltä. Siitä ei juurikaan hyödy ketään että kaistale reunametsää hakataan kuin pommituksen jälkeiseen tilaan. Eikä se hintakaan mikään hankintahinta ole. Ja katkonta meni täällä ainakin suoraan kuitukasaan tukkipuita myöten. Ei ole ollut juurikaan tyytyväisiä isäntiä täällä kulmilla reunametsähakkuun suoritukseen. Paljon lisäksi pieniä törkeyksiä lanssipaikkojen teon ja teiden sotkemisten yms. suhteen.”
    Ja Harjavallan suunnassa ei ole linjojen vierimetsiä hoitanut ainakaan sähköyhtiöt.
    Kannattaisi pitää lätty pienemmällä, kun et tiedä oikeasta asiasta yhtään mitään.

  6. Miten sen ottaa. Kyllä se on tavallaan sähköyhtiö se johtokadun hallinnoijakin. Tässä tapauksessa Fingrid. Sen aliurakoijasta tässä jutussani oli kyse. Mutta vastuu ei siirry aliurakoijalle.

  7. suorittava porras

    Niinhän sitä vastuuta siirrellään , kun jälki ei miellytä . Oma osansa jälken on alueen omistajallakin . Varmasti syntyy rumaa jälkeä , jos johtokäytävän varsi sattuu olemaan raippaviidakko tai pienten kuusien muodostama tiheikkö . Mitään perusteita ei liene sille , että tällainen tilanne päästetään syntymään . Ongelma on varsin helposti hoidettavissa raivaussahalla ainakin nuorten metsäkuvioiden ollessa kyseessä .

    Kuvan tapauksessa reunametsä kunnostettiin normaali harvennuksen yhteydessä kestämään luonnon voimia keltään sen enemmälti kyselemättä . Olosuhteetkin olivat otolliset , kun aluskasvos ei haitannut operointia sähkölinjan tuntumassa . Tarvittavat puut oli poistettavissa turvallisesti . Tilanne olisi toinen jos johtokäytävää reunustaisi läpinäkymätön kuusitiheikkö . Silloin reunapuihin tuskin kajotaan , vaikka tarvetta olisi .

  8. Tässä kyseisessä oli myös varoitusaika poikkeuksellisen pieni. Olikohan hädin tuskin pari kuukautta toteutukseen. Uskon että paremmin suunnitelemalla ja mo:t informoimalla saataisiin parempaa yhteistyötä. Mutta ehkä pelko olikin juuri siinä että hakkuut olisivat lipsuneet muille toimijoille.