Kommentit (12)

  1. vexi

    Sähkölinjat kannattaa aukaista kunnolla,ei tule katkoja ja saa vähän myyntituloakin

  2. suorittava porras

    MT /lukijalta

    otteita Matti Nikkilän kirjoituksesta

    ”Metsissä korjataan puiden aiheuttamia linjatuhoja ties monettako kertaa. Rahaa siinä kuluu miljoonia, eikä sen rypemisen tuloksena ole mitään lisäarvoa. Typerää se on ja toistuu vuodesta toiseen.
    Emme pysty tekemään sähkölinjojen katuja riittävän leveäksi. Puiden oksat kasvavat voimakkaasti linja-aukolle päin. Siellä ne odottavat sopivaa keliä tuhotakseen sähkölinjat taas kerran.

    Jos asian suhteuttaa metsän tuottoon yleensä, maksavat nuo linjan vieressä olevat puut sanonnan mukaan painonsa kultaa. Järjettömästi kasvatamme niitä juuri siinä vaarantaen yleistä turvallisuutta, aiheuttaen tarpeettomia miljoonien kustannuksia.

    Nyt pitäisi vihdoinkin teroittaa kirveet ja hoitaa asia kuntoon. Oppirahat on maksettu liian moneen kertaan.”
    MATTI NIKKILÄ

    —–
    Kuvasta voi päätelä , että jotkut ovat jo tarttuneet kirveeseen.
    Hyvä niin : )

  3. No joo. Riittävän leveiksi ja kohtuuttomat kustannukset. Siinäpä kysymykset.

    Joku rääpyhän se pitää olla siinä linjan leveydessäkin. Käy mielessä, että kuinka monta kilometriä kaapeliojaa niillä kustannuksilla oikein olisi tehty.

    Metsänomistaja ei ainakaan niillä linjakorvauksilla rikastu. Se on varmaa. En myöskään ylläty, jos yhtiöt alkavat jahtaamaan metsänomistajilta korvauksia kun puu kaatuu linjalle.

  4. vexi

    Ei linjan aukaisusta mitään kustannuksia tule yhtiöt ostaa pystykaupalla ja vähän sentään puista maksavatkin

  5. kyllähän aukaisusta saa puiden hinnan…puilla vaan on taipumus kasvaa joka vuosi..joten pitemmällä juoksulla tulee persnettoo kun linja pidetään auki

  6. A.Jalkanen

    Energiapuun, visakoivun sekä joulukuusien kasvatukseen linjanvierustat sopivat. Kuitupuukin mahtuu isompien linjojen alle. Mutta valinnanmahdollisuudet kaventuvat jonkin verran verrattuna normaaliin metsänhoitoon.

  7. Korpituvan Taneli

    Muutama joulukuusiviljelmä on kai mennyt menojaan, kun yhtiön miehet tulleet raivaamaan. En ole kuullut visakoivuista samaa. Pitää olla kyllä melkein sähköaidat jos meinaa jotain kasvattaa, kun Puolalaiset raivaajat tulevat paikalle.

    Muuten minkä linjan alla saa kasvattaa energiapuuta???
    Väitän kyllä ettei minkään linjan alla, mutta ehkä 110 ja 400 kV:n linjojen suojavyöhykkeellä saa kasvattaa, mutta taas on riski raivausmiehistä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  8. Onko kuvan savotta vielä kesken? Vasemmassa yläkulmassa olevat kuuset kaatuvat seuraavassa tuulessa jos jäävät nyt pystyyn.

  9. Linjojen vierimetsät tulee hoitaa jaksollisen kasvatuksen suositusten mukaan mäntyä ja kuusta suosien. Taimikonharvennuksista kun pidettäisiin parempi huoli, niin valtakunnan tasolla linjojen päälle kaatuisi/taittuisi huomattavasti vähemmän puita. Taimikot taimikonharvennuksessa asentoon 1500kpl/ha ja ensiharvennus ajallaan tai hiukan etuajassa, niin ongelmat vähenevät selvästi. Varsinkin sekapuuna kasvavat koivut tulisi poistaa tarkkaan. Puhtaat koivikot, taimikot harventaen, ovat toki asia erikseen. Aivan varmasti näinkin toimien linjoille kaatuu jatkossakin puita, mutta kokonaisuutena vahingot vähenisivät merkittävästi. Linjojen mallintaminen laserkeilauksella ja hyperspektrikuvauksella tuovat jo nyt apua riskipuiden tunnistamiseen, mutta vielä parempi on hoitaa metsää niin, että riskipuita ei jää kasvamaan taimikkovaiheessakaan. Se on sitten mielenkiintoinen asia, että voisiko linjayhtiö jollaintavalla osallistua vierimetsien taimikonharvennuksen kustannuksiin. Se olisi todennäköisesti järkevää, mutta periaatteelliset asiat tekevät sen varmaan mahdottomaksi…

    Missään tapauksessa linjakäytävien leventämiseen ei pidä mennä. Maanomistajan korvaukset jäävät nimellisiksi ja linjaraivauksen kustannus kasvaa merkittävästi kuin hoidettava pinta-ala 2-3 kertaistuu. Ei ole linjayhtiölle halpaa sekään. Leveämmät linjakäytävät olisivat melkoisia ”arpia” luonnossa. Linjojen kaivaminen maan alle on tietysti ainoa oikeasti kestävä ratkaisu.

  10. Niin eräänlaista sosialisointia sinänsä on ollut sähköjen rakentaminen maastoihin ilman kunnon korvauksia maanomistajille yleisen edun nimissä. Nykyään tietysti kun veroaste nousee on tuo varmaan sillain että odotusarvo olisi aikaa myöten saada myös kunnon korvauksia pinta- aloista, etenkin jos verkkoyhtiöt/operaattorit/ toimijat sähköverkossa on ulkomaisia sijoitusyhtiöitä.
    Sinänsä huvittavaa että meilläpäin verkkoyhtiö ei tule paikalle vasta kuin on vikaa, vaikka kuinka ilmoittelee että olisi puita heidän linjoillaan. Säästöä kait hakevat.
    Olen miettinyt maan alle laittoa onko se metsämaastossa pitkän päälle hyvä asia koska aikaa myöten juuristot tuppaa tunkeutuun kaikkeen mahdolliseen paikkaan ja syvällekin?

  11. suorittava porras

    Siinähän se pahin ongelma tuntuu olevan , että johtokäytävän vierestä ei kukaan tohdi ottaa puita lainkaan . Saavat riukuuntua rauhassa . Linjojen lähialue tulisikin hoitaa – kuten on jo mainittu – kuntoon jo taimikkovaiheessa . Kun puut kasvavat isommiksi , työ vaikeutuu ja riskit kasvavat .

    Tuntuu vähän omituiselta , että maanomistajat murehtivat EURON tai KAHDEN arvoisten RUNKOJEN poistamista riskivyöhykkeeltä .
    Kuitenkin yksikin tällainen sähkölinjalle rojahtanut runko saattaa aiheuttaa TUHANSIEN eurojen VAHINGOT . Jälkien selvittelyssä joudutaan kaatamaan lisäksi arvokkaampiakin puita .

    Ennen oli isännälle kunnia-asia pitää metsänsä siinä
    kunnossa , että puiden kaatumisista ei aiheudu haittaa sähkönjakelulle . Kannustimena toimi myös se , että omakin torppa pimeni , kun puu kaatui linjalle . Nyt valtaosa metsänomistajista asuu taajamissa , jossa sähkönjakeluongelmat tuntuvat kaukaisilta . Lisäksi näköalattomuus yhteisestä edusta vaivaa entistä useampaa .
    Olisikin aika herätellä uudelleen henkiin ajatusta , että
    ”ainakin minun metsäpalstani kohdalla sähkö kulkee kaikissa olosuhteissa ilman häiriöitä !”

  12. Tätä on keskusteltu varmaan muuallakin ,mutta yksittäisten puitten poisto johtokujan reunalta ihmetyttää?
    20kw johtokuja,reunapuitten karsinta suoritettu helikopterileikkuuna eka kerta n.10-15 vuotta sitten .Kyseessä koivutukkirunkoja noin 10 runkoa, jotka ovat saaneet kääpiä ja tikankoloja oksanhankoihin ja muuallekin ,lisäksi rungoissa pakkashalkeamiajosta havaittavasti selvää lahoa.
    Ilmoitin paikalliselle sähköyhtiölle asiasta ,että olis kiire kaataa puut.Heidän täytyy tarkastaa tilanne ja sovittiin ,että ilmoittavat tulosta-ei ilmoitusta ,kävivät.Soitto ei aihetta puitten kaatoon terveitä.keskustelun tuloksena tulevat uudestaan ja sovittiin aika.Toiset tyypit katsoo puita ,joo ehkä 3 puuta vois kaataa kun ovat vähän linjalle kallellaan-ei muita ,täytyy keskustella pomonkanssa.Pomo soitteli ei aihetta puunkaatoon ovat niin vähän linjaanpäin kallellaan-ota metsuri jos puut vaivaavat sinua.Jot tällä lailla turvataan ilmoituksen perusteella sähkölinjojen kunto suomen kaakossa.
    luvattu kaatoapu on vierestä katsomista eivät osallistu mihinkään puustonpoistoon liittyvään työhön.
    Pystyn kaatamaan puut itse jos haluan ,mutta katsotaan koska tuulessa puut katkee langoille.