Kommentit (8)

 1. 8-litraisia hoikkia tupsulatvoja, joilla kasvun elpyminen vie vuosia ja jona aikana lumituhon riski on suuri. Motollako ajattelit noita korjata? Onhan tuo sentään raivattu, mutta silti keskimääräinen rankakoko on masentava. Itse olisin suosiolla raivannut tuon kahdessa vaiheessa muutaman vuoden aikana kasvatusasentoon.

  Myyjää ei motokuskin tili kiinnosta, mutta eipä tuosta myyjällekään tiliä voi jäädä. Jos tuo on kapea siivu aukon tai pellon reunassa, kuvion kokokin jää alle hehtaariin, eikä edes tukea saa. Puhumattakaan siitä, mitä vahinkoa hoitamattomuus on aiheuttanut. Se tosin voi olla edellisen omistajan syytä. Ehkä uusi isäntä parhaansa mukaan koittaa paikata, joten taas kerran on syytä iloita kuvion pääsystä hoidon pariin.

 2. Hyvinkin puitavaa jokkokäs.kouralla. Kummasti suorittavalle alkanut langeta näitä puuhapisteitä. Onko isto leimikot loppa?

 3. ”Onko isto loppa”. HV:n metsänhoito termistöä?

 4. Olen tässä viikon verran jo tehnyt hankintaa männikössä poistaen n. 100 litraisia riukuja muuten tukkikokoisten runkojen välistä. Tarkoitus valmistaa kuvio tulevaan konehakkuuseen. Outoa ettei oma luonto anna periksi tarjota tuota sellaisenaan ostomiehelle kun kuvan kaltaisia 10 kertaa pienempiäkin riukuja näköjään puidaan. Noh täytyy myöntää että myös tekemisen iloa ja kuntoilumieltä on mukana runsaasti. Taimikot tulee myös raivattua siten ettei alle 100 litraisena tarvitse harventaa.

 5. Tuo ”tili”-sana on vain viittaus erään nimimerkin toimintatapoihin.

  Gla on oivaltanut oikein , että tässä ei juurikan pääse rikastumaan , varsinkaan , jos alue olisi tullut tehtäväksi alkuperäisessä kunnossa . Nyt tämä on sentään raivattu ohjeiden edellyttämällä tavalla .

  Ihan pienestä kuviosta ei ole kyse . Pinta-ala yli 10 ha . Puuston määrä ja laatu vaihteli voimakkaasti . Tämä kohta (0,5ha) oli kärsinyt eniten hoitamattomuudesta . Parhailla kohdilla puuuston tilavuus oli jopa 200 litraa/ runko . Suurimmat poistetut puut olivat yli 300-litraisia. Tällä kohtaa puiden tilavuuusoli tuskin kolmatta osaa keskitilavuudesta.

 6. Tarkoititko tili tehty-kuvassa, että sivun 8 kuvassa näkyvä lähtötilanne liittyi tähän kuvaan?

  Oikein tein, kun päätinkin raivata oman energiakuvioni 6 metrisenä alle 2000 runkoon. Kevyt raivaus ja kasvatuksen jatkaminen olisi johtanut tuon suuntaiseen tulokseen. Lehtipuun kanssa ei vaihtoehtoja oikein ole. Nyt siinä varttuu pääosin koivun ja haavan muodostama puusto nätiksi sekametsäksi, jossa ensiharvennus voidaan tehdä normaalina rankakorjuuna muiden hakkuiden yhteydessä. Todennäköisesti energiapuuksi se silti pääosin menee, jos markkinatilanne säilyy nykyisen kaltaisena seuraavat 10 vuotta.

  Moni luulee, että tiheyden myötä syntyy laatupuuta, mutta se ei pidä paikkaansa mäntyä lukuunottamatta ja siinäkin vain kohtuudessa pysyttäessä ja ajoituksen onnistuessa.

 7. Oikein päättelit ,Gla. Samalta kuviolta on otettu myös kuva ”luonto hoitaa metsää”(koivut lakoontumassa). Alueella oli toki metsätaloudellisesti huomattavasti paremmin onnistuneita paikkoja. Vertailu pelkästään yhden ison palstan sisällä tukee vahvasti toimintatapaasi metsien hoidossa .Ero kasvussa voi olla yli 3- kertainen , kun hoitotoimenpiteet ja niiden voimakkuus ajoitetaan oikein.

 8. Ompas tutun näköistä maastoa. Tuohon kun vielä lisätään puolentoistametrin kuusen tuseikko tulee tämän päivän työmaa mieleen. Olipa riemukasta puida iltavuoro. Alussa meni puolenkymmentä terää mutta sen jälkeen kantojen pituudet kasvoi siihen mittaan että teränkulutus loppui. Täällä paikallisen mhy:n työmaaksi normi leimikko.