Kommentit (17)

 1. Metsäkupsa

  Tukkipuut pinossa ja nyt ilmeisesti pienessä tilassa,joko tilillä tai jossain.

 2. Vielä joutuu rahoja vähän aikaa odottamaan…

 3. pihkatappi

  Toisessa kuvassa oli melko ohuen näköisiä pölkyn päitä. Ilmeisesti on tukkia katkottu ihan minimi mitoille, mikä tietysti lihottaa myyjän kukkaroa. Eivät ilmeisesti tehneet pikkutukkia, kun oli niin järeää puustoa.

 4. metsä-masa

  Tukkipino näyttää oikein hyvältä ja latvatkin on ajettu minimiin, onko pikkutukki menossa samaan käyttöpaikkaan ?

  Ammattimies on työskennellyt terävällä terällä ja suoralla laipalla.

  ” Kannattaa viedä kahvit työmaalle ”

 5. Onpa todella ”siinä ja siinä” tukkia tehty. Mutta jos pystykauppa niin rahahan niistä tukkina tulee. Voi olla että huonompia jo rekkakuski plokkaa kuitukasaan muutamia.

 6. Verso ja koskitukki ottaa mäntytukin 15 cm ja kuusitukin 16 cm:n
  koskitukki parrun 10:n cm:n

 7. Mäntytukin minimipaksuus on 150 mm kuoren päältä ja jos kone on sen mitannut ja löytänyt, on asiantuntemattomien turha lässyttää mitään. Valokuva harhauttaa mahdollisesti paljonkin, siksi sen perusteella on mahdoton tehdä luotettavaa arviota.
  Toki ”sahakuitu” voidaan ajaa samaan pinoon, jos se viedään samaan paikkaan ison tukin kanssa, kuorimossa ja lajittelemossa se kyllä erottuu.
  Oletteko koskaan – milloinkaan käyneet sahalaitoksella? Siellä tukit lajitellaan paksuuden – jopa myös pituuden ja laatuluokkien mukaan. Kun sahanterät on vaihdettu ja asetteet asetettu, sahataan vain samanlaisia tukkeja, siis mitta / laatu = sama. Kahden tunnin sahauksen jälkeen asetteet ja terät voidaan vaihtaa ja taas sahataan samaa kokoa / laatua olevia tukkeja.

 8. Visakallo

  Nyt on ihan kelvollinen aika myydä mäntytukkiakin, vaikka toista puhutaan, sillä Suomessa on tällä hetkellä ilmeisesti Euroopan paras mäntytukin hinta, eli 10-15 euroa motille enemmän kuin muualla.

 9. Mitä lie väriainetta roiskunut tukkien päihin. Olisiko juurikäävän torjunta-aine tuon väristä?

 10. Tuo punainen väri aine on ihan tavallista väriainetta jolla merkataan tukkia. Ja juurikääpää ei tarvitse torjua nyt!

 11. Tukkien merkkausvärillä moto erottelee esim eri lajit, jotka muuten saattaisivat ajomiehellä mennä sekaisin.
  Kun kuvan pinossa on vain yhdenlaisia merkkejä, niin se osoittaa, että kaikki pöllit on tarkoitettu samaan osoitteeseen.

  Käytössä saattaa olla eri värejä ja esim raitoja, joilla erottelu pystytään tekemään.
  Isommilta savotoilta viedään tavaraa useisiin eri tuotantolaitoksiin. Ajomiehellekin maksetaan pikku lisä, kun lajiteltavaa on paljon.

 12. metsä-masa

  Värimerkkauksesta on iso hyöty etenkin talvisessa puunkorjuussa, ( kuten Jätkä sen kertoikin ), silloin kun lajivalikoima on suuri. Motomies voi puida samaan kasaan, ne lajit jotka on menossa samaan laitokseen, talvisessa sahalaadun käsittelyssä hyöty vain korostuu.

  Binderholzsin Pielisen sahoilla on ns. ratalajittelu, joka kerää lajit omiin taskuihinsa, samassa kuormassa voi olla normaalitukin lisäksi, ratapuu, hirsitukki ja pikkutukki tällä on iso merkitys lajisiirtymissä ja autoilijan työnjärjestelyssä

 13. Jätkä:Käytössä saattaa olla eri värejä ja esim raitoja, joilla erottelu pystytään tekemään.

  Niin nuo raidat tulevat erilaisesta värimerkkauslaiteesta. Raita tulee siitä että väri ruiskutetaan suoraan pöllinpäähän kun se putoaa sahauksesta. Tuo ”läiskä” taas tulee siitä että värimerkkauslaite ruiskuttaa laippaan joka merkaa pöllin pään. Värejä on pääasiassa kahta väri joko sininen tai punainen tai molemmat. Näitä sitten sovelletaan kukin oman hakkuunsa ja mieltymyksen mukaan. Ajokonemiehelle harvoin maksetaan erillistä lisää lyhyen puun ajosta mutta urakoitsijoille kyllä maksetaan erillistä korotusta lyhyen parrun tai koivukuidun ajosta.

 14. metsä-masa

  Kuvissa olevien tukinpäiden lohkoreunat ei ilmeisesti ole moton repäisemiä, vaan ajomies on tasannut kourassa olevia tukkeja sermiä vasten, jolloin jäinen reuna repsahtaa irti.

 15. Vaikea sanoa syytä. Mahdollisuuksia on monia. Onneksi ei vaikutusta laatuun.

 16. MM:-Niin nuo raidat tulevat erilaisesta värimerkkauslaiteesta. Raita tulee siitä että väri ruiskutetaan suoraan pöllinpäähän kun se putoaa sahauksesta. Tuo ”läiskä” taas tulee siitä että värimerkkauslaite ruiskuttaa laippaan joka merkaa pöllin pään. Värejä on pääasiassa kahta väri joko sininen tai punainen tai molemmat. Näitä sitten sovelletaan kukin oman hakkuunsa ja mieltymyksen mukaan. Ajokonemiehelle harvoin maksetaan erillistä lisää lyhyen puun ajosta mutta urakoitsijoille kyllä maksetaan erillistä korotusta lyhyen parrun tai koivukuidun ajosta.”

  Miten kone tekee kaksi saman suuntaista raitaa saman pölkyn päähän, taikka ristin?

 17. Värit tulee eri suuttimista. Eri värit ruiskuttavat hieman eri paikkaan. Ristikkäistä väritystä en ole itse koskaan nähnyt. Tuo värisuihku suoraan puuhun on hyvä isolla puulla mutta heikkous löytyy pienen puun värjäyksestä jolloin suihku ei tahdo osua kohdalle. Terälaippavärjäyksessä on huonoa taas se että laippa pitää olla ehdottoman suora että värjäys onnistuu. Joskus värjäys ei meinaa olla hyvä mutta terän kääntö auttaa usein asiaa. Hyviä ja huonoja puolia on kummassakin niin kuin joka asiassa.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut