Tuotantokatko

Kuvassa näkyy varsin yleinen tuotantohäiriö koivikkopalstalla tapahtuvassa hakkuussa. Tällä kertaa selvittiin pelkällä ketjun irtoamisella laipalta . Usein tuo ketju vielä katkeaa käyttökelvottomaksi epätäydellisen sahauksen seurauksena..

Tämä ja koivun huono käsiteltävyys johtavat tietynlaisiin antipatioihin kyseistä puuta kohtaan . Tilannetta voisi yrittää parantaa kenekään siitä kärsimättä raivaamalla ylimääräiset raipat /rungot pois jo taimikonhoitovaiheessa.

Jos tämäkin ryhmä olisi hoidettu ajoissa , kasvaisi paikalla yksi runko , jonka tilavuus olisi jopa suurempi , kun näiden kaskenään kituneiden runkojen tilavuus yhteensä . Nyt joudutaan poistamaan työläästi kolme nipinnapin kuitupöllin mitat täyttävää rankaa. Pahimmassa tapauksessa jätettäväksi tarkoitettu runkokin vioittuu.

Turhan paljon liikaa on monella palstalla olemattoman pieniä runkoja . Jotkut ihmettelevät kuitupuun heikkoa kantohintaa. Minä en . Jos palstalla on satoja , jopa tuhat , 12-15 dm3 :n runkoa , nousee korjuun vaatima työmäärä jyrkästi lisäten kustannuksia . Tämä puolestaa pudotta kantohintaa samassa suhteessa.

Kommentit (8)

 1. Hankalia paikkoja moton kouralle. Jätitkö keskimmäisen puun? Reunimmaiset on saanut jo pusun kouralta.

 2. Jätin

 3. ”Svedu Petteri ” on oivaltanut asian ytimen .

  Lainaus häneltä :

  ”. Taas itse tekemällä oppi sen, että kannattaa hoitaa taimikoita aikanaan ja kasvattaa lukumääräisesti vähemmän puita, mutta isompia. Ei kasa paljoa kasva, kun pieniä riukuja kerää.”

 4. Tässä tapauksessa muita puita ei ollut 4.ää metriä lähempänä.

  Minäkin suosin yleensä pienten puuryhmien kohdalla ”kaikki pois”-menetelmää . Oksistoltaan toispuoleiset rungot eivät pysy kauaa pystyssä harvennuksen jälkeen .

 5. Jos minulla on 0,8ha avohakattava kuusikko jossa kuiturunkoja vaikkapa 50-100kpl seassa niin nouseeko hinta leimikolle jos hakkaan vaikka edeltävänä talvena hankinta pinoon nuo kuidut?

 6. Nuorelle metsämiehelle sanoisin ettei nouse ja tili hiukan pienenee päätehakkuusta mutta itse varmaan saat kuidusta paremman hyödyn itse tehden. Tähän minä ainakin tulen vastaisuudessa pyrkimään että puidaan vaan järeää. Vaikka alispuustona olisi sitten seuraavaa polvea kasvamassa. Ei vaivata näitä liian kalliita koneita ja miehiä kuidulla. Varsinkin kun niitä riispataan miten kuten sattuu.

 7. Eikä tule tuotantokatkoksia kun itse moottorisahalla tekee. Traktori ja juontokourakin on aika ketterä ja varmatoiminen yhdistelmä metsään. Ja se jälki vain on selkeästi parempaa jopa hyvänkin konetyön verrokkina.

 8. Ei varmaan tili kovin paljoa nouse, jos kerää itse pienet pois, mutta voi olla korjuujälki parempi, kun on parempi motivaatio tehdä töitä.

  Hyvä puoli on se, että samalla voi kerätä muutakin polttopuuksi, jos on tarve ja jos löytyy puita. Ajourat ovat tietysti ongelma, jos on täystiheä metsä.

  Joskus saattaa käydä niin, että kun kerää kaiken epäkurantin pois, niin huomaa, että ei tässä vielä muutamaan vuoteen oikeasti harvennettavaa olekaan.