Kommentit (9)

 1. Oishan tuossa varaa lyhentää, vaikka olisi millä tahansa vehkeellä kaadettu puu. Hakkuukoneen kuskit nopeassa työtahdissaan jättävät varmuuden vuoksi pitkät kannot, ettei vain ketju kävisi kiveen ja siitä aiheutavan huoltotyön takia tehollinen työaika lyhenisi. Tämä on ymmärrettävää, mutta metsän omistajan silmin kannot näyttää usein kohtuuttoman pitkiltä.

  Mutta onko tuo energiakouralla katkaistu, jolloin ei ole niin varaa terän (giljotiini) vaurioitumisesta?

 2. Kuvasta tuli mieleen oma ”kantosavotta”. Edellisen omistajan aikana oli hakattu kaikki myyntikelpoinen puusto pois luontaisesti syntyneen sekataimikon päältä. Vain kelvotomat koivut kuin rikkaruohot olivat jääneet haittaamaan uuden puuston kasvua. Kun oli oikein teräshanget niin kelkalla oli hyvä keräillä ylispuukoivuja pois polttopuiksi. Lunta oli noin 70 cm. Kaadoimme puut noin metrin pituiseen kantoon. Ajatuksena oli sitten myöhemmin keräillä ”lumenpohjien aikaan” kannot pois Niin teimmekin suurimmalle osalle. Kelien loppuessa pieni osa jäi keräämättä.Eivät ne kuitenkaan hukkaan menneet, sillä sopivasti lahottuaan hömötiaiset saivat niistä oivallisia pesäpökkelöitä. Avustimme tiaisia tekemällä puukolla tuoheen aloitusreiän ja pehmittämällä sisustaa senverran, että linnnut pystyivät kovertamaan kantoon pesäkolonsa. Näin tuli autettua luontoa säilymään monimuotoisena. Kololintujen pesäpökkelöt kun tahtovat metsistä loppua.

 3. Kyseinen kanto sattui eteen viikko sitten,kun kävin katsomassa lähistöllä koivikkoon tehtyä kasvatushakkuuta. Lunta silloin noin 30 cm. Pahalta silmään näytti kannot,saatikka keväällä kunhan lumi sulaa. Luulisi,että nyt maassa oleva hupulumi ei moton kouraa haittaa ja kannoista saisi lyhempiä.

 4. Korpituvan Taneli

  Kysymys on kuskin asenteesta.
  Syksyn energiapuusavotassa oli kovin kivinen maa ja ketjuja vaihdeltiin tiuhaan. Silti, vain tuulenkaatojen kannot jäivät pitkiksi. Yrittäjä itse ajoi.
  Terveisin: Korpituvan Taneli

 5. onko nuo risut kannon oikealla puolella karsittuja oksia vai aliskasvustoa kannon ja uran välillä?

 6. Etuoikealla on katkotun koivun latvus.Kuvan kohdassa valoa on ollut runsaasti saatavilla ja sen johdosta olemattoman pientä vesaa puuston alla.Kyseessä oli kasvatushakkuu tosin poistettava puusto mielestäni vielä pientä.

 7. suorittava porras

  Jos tuossa ei ole ollut aluskasvoshaittaa , ei käy paljon kuskia kehuminen. Kivisessä maastossa on joskus pakko tehdä pidempää kantoa , koska tylsällä ketjulla sahaaminen saattaa aiheuttaa paljon suuremman kokonaisvahingon , kun jokunen pitkähkö kanto. Ketjun käydessä kiveen jo kaatosahauksessa syntyy repeämä kaadttavaan runkoon. Se on luonnollisesti lumpatava pois , ,jos ollaan tekemässä tukkia. 30-70 senttiä joutuu puuta monesti lyhentämään , eikä se lumppi tule kirjoihin eikä kansiin. Jos käy vielä niin hassusti ,että erehtyy jatkamaan tylsällä ketjulla , sama toistuu seuraavassa sahauksessa…….Joskus koura saattaa jäädä myös kantamaan esim tyveltä raivatun pienemmän puun kannon nenään . Tällöinkin syntyy pitkiä kantoja.

 8. Ei alueella vesat,kannot tai kivet olleet haittana.Epäilys tuli kiireestä,kun kuvion poistuma aika pieni.Jos olisi antanut vielä kymmenen vuotta patvoa niin pinossa tavaraa huomattavasti enemmän ja konemieskin paljon tyytyäisempi.

 9. Iron Man

  Kovin on hätäänen miäs ollunna puikoissa.
  Onneks meirän suorittavalle ei tuollaasta satu,vai sattuuko.