Yksi kumarrus ja kolme latvaa poikki

Tämä kaartunut koivu (150litrainen) oli katkonut samalla kertaa latvat kolmesta eri kuusesta. Tyvellä kaksi ja etualalla yksi. Monessa tapauksessa koivu palautuu pystyyn eikä kenellekään välttämättä tule mieleen , mikä on vaurioittanut läheisiä puita . Näkyvissä olevan kolmen koivun ryhmän ympäriltä löytyi kaikkiaan seitsemän eri vuosina vioittunutta kuusta. Puiden vauriot osuvat haarukkaan 3-6 metriä maasta mitattuna , eli samalle alueelle , kun tämän ”katastrofikuusikon ” vauriot keskimäärin.
En haluaisi saada koivuvihaajan leimaa , mutta nämä näkemäni tapaukset (ja niitä on paljon) ovat pistäneet miettimään koivun liiallisen suosimisen mielekkyyttä . Varsinkin normaalia tiheämmässä tai tiheyttä lisäämässä.

Kommentit (13)

 1. Kyllä oikea koivuviha on paikoillaan. Vaikka koivuista taimikkoa hoitaa lumi tekee omat tuhonsa koivulle.

  Lumi on luontaisen metsätalouden leimausmies.

  Kun näitä äskeisiä kuvia katselee taimikonhoidon laiminlyöminen johtaa sitten koivu herran ylivaltaan.

  Vikaisuuksia, tuototostappioita.

  Kumma juttu kun Suomen metsätaodessa ei saada taimikonhoitoja tehdyksi. Uuteen metsälakiin olisi pitänyt liittää taimikonhoito pakolliseksi ja rahoitus veronmaksun sijaan puukaupoista.

 2. Kuvan kohteessa lie aika turhaa puhua taimikonhoidon laiminlyönneistä. Normimetsää ja koivu vain noin jälkijunassa jää honteloksi. Jos olisi samaa ikäluokkaa muun puuston kanssa olisi jo tukkipuu. Mutta kun se pitää raivata ettei raiskaa kuusia ja kun niin tehdään niin vesovakin nopeakasvuisena hyvässä maaperässä saavuttaa vielä muun metsän mutta jää honteloksi ja kerkeää kuitenkin tuhon tekoon. Eli kansankielellä suo siellä ja vetelä täällä.

 3. On muuten viisas tuo jesse.Sopiva ministeri.Alaa en tiedä.

 4. Noita samoja näyttäisi Jessellekin ainakin lähettämiensä kuvien perusteella myöhemmin tulevan.
  Selvää poliitikko-ainesta hänessä on kieltämättä!

 5. ”…näkemäni tapaukset (ja niitä on paljon) ovat pistäneet miettimään koivun liiallisen suosimisen mielekkyyttä.”

  Liiallinen koivun suosiminen ei ole yhtään sen mielekkäämpää kuin kuusen liiallinen suosiminen.

 6. Parahin Gla ! Lue kappale loppuun asti . Asian ydin on viimeisessä lauseessa .
  Jokaisen puulajin jokainen runko vaatii suositusten mukaisen tilan kehittyäkseen laadukkaaksi puuksi.

  Tässäkin kuvassa puut ovat selvästi suosituksia tiheämmässä. Kaartuneen ja pystyssä olevan koivun(sekin haraantunut) etäisyys toisistaan on kaksi metriä. Ensimmäinen katkennut kuusi on alle metrin etäisyydellä tuhoojastaan. Näkyvissä olevan puuryhmän tilavuuskehitys on kärsinyt ylitiheydestä selvästi . Ympärillä kasvaa jo tukkikokoisia puita .

  Tästä voitanee päätellä , että kuusentaimikon tilkkeeksi ei koivua tarvita . Tästä huolimatta niitä ranteenvahvuisia varapuita jätetään vielä tänäkin päivänä raivauksen yhteydessä kasvamaan . Itse asiassa liika koivu pitäisi poistaa jo varhaisperkauksen yhteydessä .

  Tämän metsän syntyvaiheessa termi varhaisperkaus oli vielä tuntematon käsite ja koivuja jätettiin raivattaessa kasvamaan varmuuden vuoksi ja metsän kasvukuntoa parantamaan . Lähettämästäni muutaman kuvan sarjasta käy toivottavasti ilmi , onko toimittu oikein.

 7. Luehan myös suorittava mitä juuri tuonne omiin tämän oman sinulle vastauksen vahvistukseksi kirjoitin tuonne oman e-puuhakkuun ennakkoasetelmiin.

 8. Paska kulkee ja banjot soi.Helveta jees on paras ….jeeHelvetin hyvä motokuski.Suorittava varmaan runkkaa päästä jessen ponsseen.
  Helvetti jees on tosi tyhmä

 9. Suorittava porras: ”Parahin Gla ! Lue kappale loppuun asti . Asian ydin on viimeisessä lauseessa .”

  Luin kyllä, enkä näe tarvetta korjata kommenttiani. On samantekevää, mitä puulajia kasvatetaan, jos se tehdään väärin. Ei koivu tässä suhteessa ole mikään poikkeus.

 10. Minulla oli kyseenalainen ilo saada naapuriksi metsäkoneen kuljettaja tai ilm.yrittäjäkin samalla. Ajokone ainakin. Kyse on isoimman haapaviljelmäni naapurista. Lehtipuu on kaikesta päätellen lähinnä kiukun ja uhon purkamiskohde. Eilenillalla kun taas parsein kuutamonvalolla heidän kuusiensa tuhoaman hirviaidan oli melkoinen hämmästyksen ja kummastuksen aihe että jälleen oli lykännyt ajokoneen haavikkoon niin että tuli lisätuhoa jo ennestäänkin kovia kokeneeseen metsänreunaani.
  Vain kiertääkseen omat vielä pystyssä olevat kuusensa ja eikä viitsinyt peruuttaa kuusien aukkoa myöten takaisin. Kone on kuitenkin iso ja yltävällä puutavaranosturilla. Kun tämä tapahtui jo toistamiseen ja edellisestäkin huomautuksen antaneenakin vielä. Asenne on sanoisinko että paikasta johon valo harvemmin tuikkii. Ja ajatuksenjuoksu varman samaa raitaa.

 11. Oho kaatuiko haapatukki.Ei suuri vahnko.Naapuri sopu vaan meni vai onko jonkunlainen kateus konemiehiä kohtaan?

 12. Ei ole mitään kateutta vaan vain oikeutettu vaatimus pysyä omalla tontillaan.

 13. Osta jees haulikko ja alat vahtii naapuriasi.Äkkiää ne polliisitkin alkaa vahtii sinua.Onhan sen jälkeen vahvistettu vartiointi niillä tantereilla ja eikun käräjille.