Yleinen näkymä palstan reuna-aleueelta

Kuvassa on kuvion reunaan n. 10 m palstan rajasta puhkaistu ajoura. Harvennus on vielä tekemättä. Näissä olosuhteissa voi hakkujälki alittaa asiakkaan odotukset. Positiivinen seikka on ajouran kunnollinen havutus uralta revityllä aluskasvoksella.

Kommentit (15)

 1. Siinähän olis valmis riistatiheikkö koko matkalle.

 2. suorittava porras

  Huomioin riistan tällä kohtaa ja jätin vasemmalta noin 100metrin siivun koskematta. Karttaojhelma hälyytteli purostankin,joka jostakin syystä alkoi vasta naapurin puolelta. Siihen kokonaisuuteen passaa hyvin ”vähän” reilumpi säästöpuuryhmä.

  Tässä hieman perusteluja Jalkasen (mielipide Metsälehdessä)ihmettelyyn siitä ,miksi palstan reunan hakkuun lopputulos ei välttämättä miellytä metsänomistajaa. Virheetön suoritus noissa olosuhteissa on mahdoton rasti.

 3. Näyttää olevan Jeessin tukkileimikosta. Ylispuut on hakattu pois uutta sukupolvea säästellen. Ei raivausta ennen eikä jälkeen.

 4. Olisipa kiva ennakkoraivaus kohde, Saman tyylistä tehty paljon tänä keväällä ja kesällä, Viime viikolla tuli hälyty kiireisenä kohteena hyvä kuusikko tureikko. Menee kesähakkuulla harvennus reilu 7ha. Meillä ei konemiehet koske tuollaisiin kuvihoihin ennen raivausta.

 5. Arton kyllä ymmärtää, häneltähän loppuisi työt jos kaikki jättäisi raivaamatta. Mutta suorittava näköjään ohjastetaan joka tureikkoon sumeilematta. Taitaa olla hiukan hankalan kaverin maineessa firmassaan.

 6. suorittava porras

  Passelisti osui tämmöinen paikka kohdille ,kun Jalkanen ihmetteli jutussaan lähes kaikkea motokuskin tekemää.Tästäkin on rymistelty läpi telavarustuksin . Metriä leveät telat joka nurkassa.
  Kuvassa näkyvä palsta on uudistettu aikoinaan voimaperäisesti. Kuvikkoinen maa on ilmeisesti mättäistä päätellen kuokittu kaivurilla mottitaksalla. 15 metrin välein on normiojan syvyiset naverot ja niiden välissä kivillä höystetyt h….tinmoiset mättäät. Palstan 20 metrin reuna-alueelle on runsaaseen paljaaseen pintaan kehittynyt hirvittävä ryteikkö ,joka nyt on esillä ja käsillä.Kukaan ei ole tätä ennen tohtinut siihen kajota. Olisi kyllä ollut aihetta . Saanto olisi aivan toinen ,jos hoitotoimiin olisi tartuttu ajallaan. Uran suuntaustakaan ei olisi tarvinnut muuttaa ja uraa levittää alituiseen eteen pusikon takaa ilmestyneiden esteiden takia. Nyt näkyvyys joka suuntaan on lähes 0.
  Ihan vain malliksi käsittelin tämän kohdan. Palstan sisällä oikealla tilanne oli jo paljon parempi ,kun tässä vanhan reunametsän siementämässä paikassa. Yleensä reunametsän vaikutus loppuu noin 20 metrin kaistaleen jälkeen.

 7. Mottimasa

  Hyvä on kyllä ”jessin” tukkileimikko jos ylispuiden poiston jälkeen noin hyvä männyntaimikko syntynyt, tuostakin kohta tukkia tulee. Harmittaa maanomistajan puolesta kun moton päästi raiskaamaan hyvän aluskuusikon. Eihän tuohon ole mahdollista kuin manuaali hakkuu.

 8. Miksi tuohon on pitänyt jättää 100 m siivu koskematta , jos ryteikkö on vain n. 20 m leveä ?

  Muuten kompaan vähän ed. kommentoijaa, että hyvä sekametsä olisi tuohonkin saatavilla sopivan kevyellä kalustolla ( raiv.saha mukaanlukien ) toimittaessa.

 9. suorittava porras

  Ennakkaraivaus uran vasemmalle puolelle olisi riittänyt. Myyntipuuta ei kertyisi nimeksikään. Tiukka aluskasvos on pitänyt huolen ”harvennuksesta”. Jotkut jopa suosittelevat kuvioiden vaihettumisvyöhykkeiden jättämistä raivaamatta. Jätetään sitten hakkuukin siltäosin päätehakkuuvaiheeseen.

 10. Joskus wanhaan hyvään aikaan (n.15 vuotta sitten) teetätin vastaavaan kohteeseen (joka oli koko 3 ha alue tiheikköä.) ensin raivaussahalla perkauksen ja sen jälkeen manuhakkuuna ensiharvennuksen. Ei noista muuten saa kunnollista tulevaisuuden metsää . Erona nykyisyyteen oli ,että työn hinta oli silloin kohtuullisempi maksajalle , samoin kuitupuun kantohinta oli parempi (n. 25 % parempi) .

 11. suorittava porras

  Miksi odotella ennakkoraivausta? Vähemmällä saa tuloksia aikaiseksi ,kun hoitaa taimikot ajoissa. Näillä kuvan vaihettumisvyöhykkeillä on menetetty melkoisesti metsän kasvussa ja laadussa. Muokattu maa puskee puuta kovasti , kun kasvatustiheys on sopiva.

 12. No minusta tosta kannattais ottaa männyistä ja koivuista suurin osa pois ja jättää sitten kasvamaan ja ”ensiharventaa” 15 v päästä toisen kerran.

 13. Jean S oikeassa. Tuo on oikeasti ylispuukohde jonka alla on jo valmis metsä.

 14. suorittava porras

  Kuvan oikeassa reunassa on sen verran hoikkaa tavaraa ,että runkoluku olisi kohdallaan pelkän raivauksen tuloksena. Jos tuolta seasta yrittäisi ronkkia vielä pois ylispuuksi kehittyneet koivut oltaisiin korjuuvaurioiden säestämänä jo tiheystavoitteiden alarajalla.

 15. Jeessi:”Jean S oikeassa. Tuo on oikeasti ylispuukohde jonka alla on jo valmis metsä.”

  Voi hyvänen aika! Minkälainen mielipide. Suoraan pöpilään tuollaisen esitttäjä.

Puukauppa Puukauppa