Kommentit (9)

 1. Kuvan kuvio on kooltaan noin 1,5ha. Noita yliskoivuja on siinä noin 0,5ha alalla. Metsäneuvoja kehoitti kaatamaan pois, että alla olevat noin 2m kuusen taimet pääsevät kasvamaan ilman varjostusta. Mitäpä tehdä?
  Koivut ovat noin 10 metrisiä.

  1. koivut maahan ja jätetään siihen.
  2. koivujen kaato ja mönkijällä polttorangat pois
  3. annetaan kasvaa ja poistetaan ensiharvennuksen yhteydessä
  4. muu/mikä?

 2. 2.

 3. Itse poistaisin kaikki huonolaatuiset ja kuusia hakkaavat koivut, koivuja jäisi max 100 kpl/ha. Loput koivut jättäisin odottamaan ensiharvennusta, jolloin niiden pitäisi olla jo vanerin mitoissa.

  Ensiharvennuksessa ylispuukoivut poistettaisiin kokonaan. Hieskoivu on jo tuossa vaiheessa parhaan kasvunsa kasvanut ja itse en enää jättäisi niitä kuusia varjostamaan. Toki jos on aukkopaikkoja, niin niihin koivun voisi jättää.

 4. Vaihtoehto 2

 5. Vaihtoehto 2 paras,jos sopiva sijainti mönkijäurakalle. Kuvasta päätellen hieskoivuja,joista turha tukkisatoa suuremmin haaveilla.

 6. Jos koivuja on puolen hehtaarin alalla satunnaisesti kuten kuvasta voisi päätellä, eikä koivut siten muodosta yhtenäistä puustoa, on niiden varjostava vaikutus aika vähäinen. Toki koivut kannattaa ottaa poistaa, jos se järkevästi onnistuu (puut saa ajettua pois käytännössä ilman kustannuksia) ja puille on käyttöä esim. polttopuuna. Mutta jos ei ole, puut tai osan niistä voi joko kaataa maahan tai jättää odottamaan ensiharvennusta. Kannattaa miettiä, mitä muita toimenpiteitä lähivuosina palstalla tullaan tekemään ja yrittää yhdistää koivujen käsittely niihin.

 7. Kuusen taimikon harvennus on tarkoitus tehdä ensi vuonna. Tätä ennakoiden koivujen kohtaloa pähkäilen. Mönkijäkorjuu polttorangaksi jättäisi taimikkoon pienimmät jäljet.

 8. Jos sinulla on mönkjä ja tarve polttopuulle, se on ilman muuta erinomainen ratkaisu.

 9. Yleensä harvakseltaan kasvavat koivut kyllä kasvavat tukkikokoon, myös hiekset. Mutta noiden kaikkien laatu nyt ei ehkä parasta ole. Mutta varjostussyistä ei kaatoa tarvitse vielä vaan lihottaisin ainakin kymmenen vuotta vielä.