Metsälehden metsä- ja luontomatka Sveitsiin 18.5. – 22.5.2022

Tervetuloa metsäiselle lukijamatkalle kauniisiin alppimaisemiin!

Sveitsi tunnetaan vauraana ja hyvinvoivana eurooppalaisena Alppimaana. Tämän metsä- ja luontomatkamme tutustuttaa meidät maan aitoon maaseutuun ja sen ystävällisiin ihmisiin sekä kauniiseen luontoon. Oppaanamme ja asiantuntijanamme toimii suomalainen Teija, joka on pitkään asunut maassa ja tuntee maan tavat, luonnon, historian ja paikallisia ihmisiä.

Sveitsi on liittovaltio, joka koostuu 26 kantonista. Sveitsin pääkaupunki on Bern, joka on maan viidenneksi suurin kaupunki. Suurin kaupunki väkiluvultaan on Zürich, jossa asuu noin 400 000 ihmistä.

Sveitsi on sisämaavaltio, joka jakautuu maantieteellisesti kolmeen alueeseen: Alppeihin, Sveitsin Mittellandiin ja Juravuoristoon. Sveitsin pinta-ala on 41 290 neliökilometriä, asukkaita on runsaat kahdeksan miljoonaa. Väestö on pääosin keskittynyt Mittellandin alueelle, jossa myös suurimmat kaupungit sijaitsevat. Niihin kuuluu kaksi maailmankaupunkia, Zürich ja Geneve.

Sveitsin valaliitolla on pitkä historia puolueettomana valtiona. Se ei ole osallistunut sotiin vuoden 1815 jälkeen ja liittyi Yhdistyneisiin kansakuntiin vasta vuonna 2002. Sveitsissä sijaitsee paljon kansainvälisiä järjestöjä, kuten YK:n toiseksi suurin toimipiste, Kansainvälinen järjestelypankki, Punainen risti, Maailman kauppajärjestö, Kansainvälinen työjärjestö ja urheilujärjestöjä. Euroopan tasolla maa oli yksi Euroopan vapaakauppajärjestön perustajista ja kuuluu Schengen-alueeseen, vaikka se ei olekaan liittynyt Euroopan unioniin. Sveitsi on myös yksi maailman vauraimmista valtiosta.

Matkamme aikana tutustumme maan metsätalouteen ja puunjalostukseen sekä paikalliseen maatalouteen, kulttuuriin ja ihmisiin. Asumme tyypillisessä kylässä, josta käsin teemme päiväretkiä.

Tervetuloa mukaan! Ilmoittaudu ajoissa, sillä paikkoja on rajoitetusti.

Euroopanalppitähti on eurooppalainen vuoristokasvi, jota tavataan myös Sveitsissä. (Kuva: Switzerland Tourism By-Line, swiss-image.ch / Christof Sonderegger)

 

Matkaohjelma

18.5.2022 keskiviikko │ matkapäivä, Puurakentamisen innovaatio – lounas, illallinen

Tilauksesta järjestämme halukkaille Finnairin edestakaisen liittymä lennon Suomen maakuntakentiltä Helsinki-Vantaalle (esim. Oulu, Rovaniemi, Joensuu, Kuopio, jos ovat saatavilla).

Finnairin lentomme Helsingistä Zürichiin kello 07.55 – 09.45.

Oppaamme Teija ottaa meidät vastaan ja saattaa meidät odottavaan turistibussiin. Lounas matkan varrella. Lounaan jälkeen teemme yritysvierailun innovatiiviseen yritykseen, joka on erikoistunut puurakentamiseen. Kyse on kahden herran insinööriosaamisesta. He valmistavat paikallisesta puusta kantavia rakenteita liimapuusta tehdyistä onteloelementeistä. Heidän tuotantoaan löytyy eri puolilta maailmaa.

Alkuillasta saavumme Alpstein-vuoriston juurella sijaitsevaan tyypilliseen sveitsiläiskylään Appenzeliin, jossa majoitumme perhehotelli Hotel Löwen Appenzelliin.

Kokoontuminen sovittuun aikaan hotellin aulassa, jossa opas esittelee hotellin ja sen jälkeen kävellen tutustuminen hotellin lähialueeseen.

4 ruokalajin illallinen hotellilla (kuten kaikkina iltoina).

 

19.5.2022 torstai │ Sahavierailu, juustola, suklaatehdas, puurakentaminen – aamiainen, illallinen

Aloitamme päivän tutustumalla paikalliseen perheomisteiseen sahaan Dietfurtissa Toggenburgin laaksossa. Sen jälkeen tutustumme juuston valmistukseen pienessä meijerissä Lichtensteigissa– myöskin perheyritys – jonka tuotteita myydään kaikkiin maanosiin. Sveitsissä on paljon pieniä perheyrityksiä ja paikalliset juustontekijät saavat runsaasti ensimmäisiä palkintoja cheese award -kilpailuissa. Nautimme täällä juustopöydän maistiaisia.

Teemme ostosretken vieressä olevalle Kägin suklaatehtaan myymälään. Kägi on paikallinen suklaan valmistaja ja tuotanto on kokonaan omalla kylällä. Lichtensteig on keskiaikainen kylä kaupunkioikeuksilla. Iltapäivällä tutustumme rakennusfirmaan, joka käyttää pääasiassa paikallista puuta rakentamiseen. Vierailun jälkeen paluu hotellille ja hotellin illallinen.

 

20.5.2022 perjantai │ metsätyönäytös, maatilavierailu, patikointia – aamiainen, kevyt lounas, illallinen

Aamiaisen jälkeen lähdemme päivän tutustumisretkelle.

Ajamme pikkuteitä kumpuilevan maalaismaiseman läpi Toggenburgin laaksoon St. Gallenin kantonin puolelle, jossa tutustumme metsätalouteen kuulemalla Sveitsin puustosta ja kasvistosta. Mahdollisuuksien mukaan pääsemme läheltä seuraamaan metsätyötä vinssillä tai helikopterilla. Maan topografia vaatii eri menetelmiä ja metsien käsittelyn perusteet poikkeavat vuoristossa huomattavasti siitä, mihin olemme tottuneet Pohjoismaissa.  Jyrkät rinteet ovat vaativia.

Nautimme kevyen lounaan maatilalla vuorten juurella. Tällä tilalla on lehmäkarjaa ja vuohia. Nuori emäntä hoitaa yrttitarhaa ja valmistaa niistä teetä ja muita tuotteita. Sen jälkeen piipahdamme vieressä olevalla kivilouhimolla, missä saamme maistiaisiksi iltapäiväviinit.

Osa päivän liikkumisista tehdään patikoiden (n. 1h säävaraus).

Palaamme iltapäivällä hotellille, loppupäivä on vapaata aikaa. Hotellin illallinen.

 

21.5.2022 lauantai│ patikointia, puusoitintekijä – aamiainen, illallinen

Aamiaisen jälkeen siirrymme paikallisjunaan (tai bussiin), joka vie meidät rinnehissiin. Nousemme lähes 2000 metrin korkeuteen ihailemaan maisemia ja patikoimaan oman kunnon mukaan. Kohteessa on ravintola, jossa voi nauttia tarjoilusta omakustanteisesti. Vierailemme Hackbrett –nimisiä puusoittimia tekevän henkilön verstaalla. Hackbrett on kannelta muistuttava monikielinen soitin, jota soitetaan yleensä ilman nuotteja. Sveitsiläisissä kansanmusiikkiryhmissä se on vakiosoitin.

 

22.5.2022 sunnuntai │ kastanjametsä, Zürich, kotimatka  – aamiainen, lounas

Hyvästelemme aamiaisen jälkeen hotellimme ja suuntaamme kohti Zürichiä. Pysähdymme matkan varrella jalokastanjametsikköön Walenseen rannalla ja patikoimme oppaan kanssa noin tunnin verran. Alueen mikroilmasto on hyvin leuto ja suosii jalokastanjan ohella myös palmujen ja banaanipuiden kasvattamista. Jatkamme Linth-kanavaa eteenpäin. Lounastauko matkan varrella, Zürich-järven rantaa Zürichiin lentokentälle. Lähtöselvitys Finnairin lennolle Helsinkiin klo 19.10 – 22.50. Antoisa matkamme on päättynyt, hyvää kotimatkaa.

 

Majoitus

Idyllinen tyypillinen Alppihotelli Löwen***

www.loewenappenzell.ch

Appenzellin kaupungin keskustassa. Naapurihotellissa, missä illallistamme, on sauna ja baari matkalaisten käytössä. Kaikissa huoneissa on WC/pesuhuone joko ammeella tai suihkulla, radio, puhelin, hiustenkuivaaja, tallelokero, ja nettiyhteys.

Kaikki huoneet ovat savuttomia. Huonekoko on noin 25 m2.

Appenzell on sisä-Appenzellin kanttoonin idyllinen pääkaupunki ja siellä vielä nykyäänkin paikallisvaalit hoidetaan ulkona ja ”käsi ylös periaatteella “. Naiset saivat äänioikeuden maan hallituksen päätöksellä vuoden 1990 lopussa.

 

Lennot

AY1511 keskiviikko 18.5.2022 Helsinki – Zürich kello 07.55 – 09.45

AY1514 sunnuntai 22.5.2022 Zürich – Helsinki kello 19.10 – 22.50

Matkakohde Sveitsi

Matkan ajankohta              18.-22.5.2022, keskiviikko – sunnuntai

Matkan kokonaishinta        1978 €

 

Matkan hintaan sisältyy

 • suora lento Helsinki–Zürich–Helsinki lentoveroineen
 • majoitus jaetussa 2-hengen huoneessa aamiaisineen
 • ohjelman mukaiset kuljetukset
 • ohjelman mukaiset ateriat
 • suomalainen paikallisopas mukana alkaen / päättyen Zürich
 • Metsälehden edustaja mukana alkaen / päättyen Helsinki
 • palvelu- ja toimistomaksut

 

Lisämaksusta

 • yhden hengen huone, 135 €
 • ruokajuomat
 • ennakkoon varatut istumapaikat lennolla
 • muut palvelut

Käytämme kokonaishinnoittelua, jolloin matkan hintaan sisältyy kaikki oleellinen. Hintaan ei lisätä toimitus- tai palvelumaksuja. Hinnat sisältävät verot.

Ilmoittautumiset

Kon-Tiki verkkokaupassa www.kontiki.fi

Puhelimitse 09-466 300

Sähköpostitse ilmoittautumiset@kontiki.fi

 

Maksuehto        Ennakkomaksu 400 € / hlö, verkkokaupassa varauksen yhteydessä, muuten 7 vrk varauksesta.

Loppumaksu 7 viikkoa ennen matkan alkua = 30.3.2022

Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Käytämme kokonaishinnoittelua, jolloin matkan hintaan sisältyy kaikki oleellinen. Hintaan ei lisätä toimitus- tai palvelumaksuja. Hinnat sisältävät verot.

 

Varaukset

Olemme alustavasti varanneet 30 hengen ryhmälle lennot ja majoitukset (13 x 2-hengen huone ja 5 x yhden hengen huone)

Hinnat perustuvat 29.9.2021 voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin. Matkan hinta edellyttää ryhmän minimikokoa 20.

Kon-Tiki Toursin räätälöityjen matkojen erityisehdot täältä: https://www.kontiki.fi/matkaehdot/kontikitoursinerityisehdot/, jotka varaaja saa myös varauslaskutuksen yhteydessä kirjallisena.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv, SMAL 39610) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä. Erityisehdot myös verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyvatietaa/kontikitoursinerityisehdot/