Metsätietäjästä kumppani metsien hoitoon

Metsätietäjä on Metsälehden uusi digitaalinen palvelu, joka yhdistää oman metsän tiedot Metsälehden artikkeleihin ja videoihin. Palvelun käyttäjä voi valita, painottaako metsiensä hoidossa taloutta, hiilivaraston karttumista tai luontoarvoja. Näin hän voi vertailla eri vaihtoehtojen kustannuksia ja tuottoja.

Metsätietäjä-palvelu on testausvaiheessa. Se toimii valmistuessaan kuin älykäs juttuarkisto. Jos taimikonhoito on ajankohtaista, Metsätietäjä tuo tarjolle aiheeseen liittyviä sisältöjä.

Nyt sitä pääsevät kokeilemaan digitilaajat ja erikseen kutsutut testaajat. Palvelu on viimeistelyvaiheessa, mutta pian sitä pääsevät käyttämään kaikki Metsälehden tilaajat.

Omat tavoitteet

Palvelun käyttäjä voi valita painottaako metsiensä hoidossa taloutta, hiilivaraston karttumista tai luontoarvoja.

Kaikissa tavoitteissa taustalla on kuitenkin myös taloudellinen näkökulma, vaikka pääasiassa painottaisitkin luontoarvoja tai hiilivarastoa.

Metsätietäjän laskentaprosessi luo jokaiselle kiinteistön kuviolle toimenpide-ehdotukset metsävaratietojen, käyttäjän antamien tavoitteiden ja metsänhoidon suositusten perusteella.

Laskennan kestoon vaikuttaa kiinteistöllä olevien kuvioiden määrä sekä se, kuinka paljon käyttäjiä palvelussa on samaan aikaan. Ruuhkaiseen aikaan laskenta voi kestää jopa yli vuorokauden.

Kun laskenta on valmis, palvelu lähettää viestin sähköpostiosoitteeseen. Silloin Metsätietäjässä näkyvät kaikki kiinteistön tiedot ja eri tavoitteiden mukaiset vertailusuunnitelmat.

Metsätietäjä perustuu Suomen metsäkeskuksen avoimeen metsävaratietoon. Tiedot haetaan Metsäkeskuksen palvelusta kiinteistötunnuksen perusteella. Tiedot käyttäjän metsän tilanteesta päivittyvät toisin sanoen samaan tahtiin kuin ne päivittyvät Metsäkeskuksen metsävaratietoihin.

Vertaile vaihtoehtoja

Metsävaratieto antaa pohjan toimenpide-ehdotuksille. Jokaiselle kuviolle luodaan joukko metsänhoidollisesti perusteltuja toimenpiteitä ja niiden ajoituksia muodostaen näin erilaisia mahdollisia toimenpideketjuja. Näistä valitaan yhdistelmä, joka mahdollistaa parhaiten käyttäjän tavoitteiden mukaisen lopputuloksen.

Esimerkiksi jos käyttäjälle on taloudellinen tuottavuus melko tärkeää ja hiilivaraston säilyminen erittäin tärkeää, laskentaprosessi valitsee kiinteistön kuvioille toimenpiteet, jotka painottavat eniten hiilivaraston säilymistä ja toiseksi eniten taloudellista kannattavuutta.

Metsätietäjän avulla on helppo vertailla, miten erilaiset valinnat vaikuttavat toimenpide-ehdotuksiin.

Metsätietäjään pääset tästä.