Danske Bank: Sahat sahaavat minkä pystyvät

Pankki povaa suomalaisille metsäyhtiöille roimaa liikevoiton kasvua tälle vuodelle.

Suomen metsäteollisuuden näkymät ovat varsin positiiviset, Danske Bankin suhdanneinfossa arvioitiin. Pakkausmateriaalien kysyntä on ollut vahvaa läpi koko koronapandemian, sellun hinta on ollut vahvassa nousussa ja sahatavarallakin on ollut kysyntää ja hintakehitys hurjaa.

”Tällä hetkellä varmasti jokainen saha sahaa sen, minkä pystyy. Tämä on kaikkien aikojen sahatavarabuumi”, Danske Bankin osakeanalyytikko Antti Koskivuori toteaa.

Metsäteollisuuden tuotealueista paperi onkin ainoa segmentti, mistä ei ole positiivista kerrottavaa. Viime vuoden isosta pudotuksesta – graafisen paperin kysyntä putosi  Euroopassa kolmanneksella – on toivuttu, mutta edelleen lasku on 15 prosentin hujakoilla. Koskivuori arvelee, että jollakin aikavälillä kuitenkin palataan ”normaaliin” 5 prosentin laskuun.

Paperin pulmista huolimatta pankki povaa suomalaisille metsäyhtiöille tälle vuodelle keskimäärin 61 prosentin kasvua liikevoittoon. Liikevaihdon ennakoidaan kasvavan 8 prosenttia.

Sellun hinta kysymysmerkki

Tulevaisuuden haasteina on sellun hinta. Hinnat ovat nyt ennätystasolla, mutta Kiinassa ne ovat jo hieman taittuneet.

”Nähtäväksi jää, miten hinnat Euroopassa kehittyvät. Yleensä ne seuraavat Kiinan hintoja”, Koskivuori sanoo.

Vaikka sellun hinnat laskuun kääntyisivätkin, metsäyhtiöiden tämän vuoden tuloksista tulee siitä huolimatta hyvät.

Myös sahojen huippusuhdanne taittuu jossakin vaiheessa.

”Ajoituksen arvaaminen on haastavaa. Toistaiseksi merkkejä käänteestä ei ole, mutta aivan varmasti se jossakin vaiheessa tulee.”

Tilaa vielä yhdelle tai kahdelle

Suomessa metsäteollisuuden puunkäyttö alkaa Koskivuoren mukaan olla investointien kannalta jo ylärajoilla. Tilaa kuitenkin yhdelle tai kahdelle sellutehtaalle voisi vielä olla, koosta riippuen.

”Iso kuva on, että puun käytössä lähestytään jo rajaa”, Koskivuori toteaa.

Investointeja kuitenkin tehdään. Paperikoneita käännetään kartongille ja myös uusiin tuotteisiin panostetaan. Epäselvää kuitenkin on, osuvatko nämä investoinnit Suomeen.

”Kyllä tämä ala investoi, siitä ei ole kyse.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa