Danske Bank: Ukrainan-sota vaikuttaa voimakkaasti Ruotsin metsäsektoriin

Energian hinnannousu osuu etenkin logistiikkaan ja mekaaniseen teollisuuteen, sota ja muut isot trendit nostavat sahatavaran ja massan hintoja.

Ukrainan-sota tuo Ruotsin metsäsektorille monia ja painavia vaikutuksia, Dansk Bank arvioi uutiskirjeessään.

Kallistuva energia nostaa korjuun ja kuljetuksen kustannuksia, ja kallistuva sähkö osuu etenkin mekaaniseen massateollisuuteen.

Suomelta poistuu lähes kymmenen miljoonan kuutiometrin kuitupuun ja hakkeen tuonti Venäjältä, mikä välillisesti nostaa kuitupuun hintoja.

Ukraina, Venäjä ja Valko-Venäjä vievät noin kahdeksan miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa ja muita puutuotteita Eurooppaan, mikä on kahdeksan prosenttia kulutuksesta. Viennin poistuminen johtaa hinnannousuun, mikä saa lisäpontta siitä, että tuotanto loppuu Euroopan suurimmalla, venäläisomisteisella sahalla Saksassa.

Metsäsektorin megatrendit kasvava puurakentaminen, kierrätyskuidun romahtaminen ja pakkausmäärien kasvu indikoivat, että tulevalla kymmenvuotiskaudella tarvitaan 200 miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa ja 25 miljoonaa tonnia massaa lisää. Samanaikaisesti puutavaran tarjonta supistuu Kanadassa ja Saksassa tuhohyönteisten vuoksi.

Pankki ennustaa korkeampia sahatavaran hintoja, tarkempaa puun hyödyntämistä ja pienempiä sahausdimensioita eli mittoja.

Danske Bank näkee, että massahinnat nousevat ennätyskorkealle ja sahatavarat hinnat ovat jo kääntyneet nousuun lähes kaikilla markkinoilla. Sahatavaralle pankki ennakoi 20 prosentin hinnannousua kevään aikana.

Puukauppa Puukauppa