Energiapuu kävi kaupaksi – kolmannella neljänneksellä 45 prosentin nousu

Eniten heinä-syyskuussa ostettiin karsittua rankaa.

Energiapuu kävi hyvin kaupaksi vuoden kolmannella neljänneksellä eli heinä-syyskuussa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoima ostomäärä nousi liki 900 000 kuutioon, mikä on 45 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 36 prosenttia enemmän kuin edellisen kolmen vuoden aikana keskimäärin.

Edellisestä vuosineljänneksestä ostomäärä kuitenkin lähes puolittui.

Eniten heinä-syyskuussa kertyi karsittua rankaa, runsaat 500 000 kuutiota, ja toiseksi eniten latvusmassaa, liki 350 000 kuutiota. Muiden energiapuutavaralajien osuudet jäivät selvästi pienemmiksi: kantoja tuli 16 000 kuutiota ja kokopuuta 28 000 kuutiota.

Pystykauppoja tehtiin noin 700 000 kuution ja hankintakauppoja vajaan 200 000 kuution verran.

Hinta vaihtelee reippaasti pystykaupoilla

Pystykaupoilla eniten maksettiin rankapuusta, jonka koko maan keskihinta oli 5 euroa kuutiolta. Keskihinta vaihteli kuitenkin alueittain, esimerkiksi Savo-Karjalassa rankapuusta maksettiin 13,06 euroa kuutiolta.

Myös hankintakaupoilla rankapuusta maksettiin eniten, koko maan keskihinta oli 26,88 euroa kuutiolta. Hinnat vaihtelivat alueittain 22 eurosta liki 30 euroon.

Rankapuun keskihinnat olivat samaa luokkaa kuin edellisellä vuosineljänneksellä, sen sijaan latvusmassan yksikköhinta laski pystykaupoilla neljänneksen ja hankintakaupoilla 9 prosenttia huhti-kesäkuuhun verrattuna.

Koko alkuvuoden eli tammi–syyskuun aikana tilastoitiin energiapuun kauppaa 3,3 miljoonaa kuutiometriä. Se oli 52 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Luken tilastoimat hinnat perustuvat puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin. Mahdolliset muut kauppaan liittyvät lisät ja palvelut eivät sisälly tilastoon, eivät myöskään valtion tuet. Julkaistut puumäärät edustavat Luken arvion mukaan puolta yksityismetsistä ostetusta energiapuusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa