Energiapuun hinta parani viime vuonna, karsittu ranka arvokkainta

Ostomäärä kohosi viiden edellisen vuoden keskitasolle.

Energiapuun kauppa lisääntyi viime vuonna, Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kerrotaan. Ostot nousivat 3,4 miljoonaan kuutioon, mikä on neljänneksen enemmän kuin vuonna 2019. Samalla ostoissa palattiin edellisen viiden vuoden keskimääräiselle tasolle.

Myös hinnat nousivat. Luken mukaan energiapuusta maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 4,2 euroa ja hankintakaupoissa 23,9 euroa kuutiolta. Reaalinen keskihinta nousi pystykaupoissa 29 prosenttia ja hankintakaupoissa yhdeksän prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Eniten maksettiin karsitusta rangasta: Pystykaupoissa 4,6 euroa ja hankintakaupoissa 26,6 euroa kuutiolta. Pystykaupoissa hinta kohosi 20 prosenttia ja hankintakaupoissa kuusi prosenttia.

Latvusmassan keskihinta oli pystykaupoissa 3,9 euroa ja hankintakaupoissa 17,7 euroa kuutiolta. Hinta nousi pystykaupoissa 38 prosenttia ja hankintakaupoissa kuusi prosenttia.

Ostetusta puusta liki puolet oli karsittua rankaa. Latvusmassan osuus oli 38 prosenttia, kokopuun 11 prosenttia ja kantojen 3 prosenttia.

Luke muistuttaa, että sen julkaisemat puumäärät edustavat arviolta vain noin puolta yksityismetsistä ostetusta energiapuusta.

Tilastoidut hinnat perustuvat puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin. Mahdolliset muut puukauppaan liittyvät lisät ja palvelut eivät sisälly tilastoon. Myöskään kemeratuki ei ole mukana hinnoissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa