Etämetsänomistajat: Ensiharvennuspuulle väliaikainen verovapaus

Etämetsänomistajien liitto muistuttaa, että näin on aikaisemminkin tehty.

Etämetsänomistajien liitto ehdottaa, että ensiharvennuksista kertyvälle puulle myönnettäisiin väliaikaisesti vuosille 2023–2025 verovapaus. Näin lisättäisiin kotimaisen kuitu- ja energiapuun saantia korvaamaan Venäjän hyökkäyssodan keskeyttämää puuntuontia.

Liitto muistuttaa, että vajaa 15 vuotta sitten toimittiin juuri näin: leimikosta kertyneen ensiharvennuspuun myyntitulosta ei maksettu veroa, mutta muusta puusta maksettiin normaali vero.

”Tämä toimi hyvin. Metsiä ensiharvennettiin innokkaasti, nuorten metsien tila parani, teollisuus sai puuta ja teknisestikin homma toimi hyvin”, liiton kannanotossa todetaan.

Etämetsänomistajien mukaan puunjalostustuotteiden myynnistä kertyvä tulo valtiolle olisi monta kertaa suurempi kuin verovapaudesta aiheutuva verotulojen menetys.

Kommentit (3)

  1. metsä-masa

    Ensiharvennuspuun verosta vapautus on kannatettava ajatus, määräaikaisella verovapaudella varmistettaisiin kotimaisen puun käyttöä ja joka vähentäisi uusien tuontikanavien järjestelyn tarveta.

    Toimintatapa on tosiaan testattu ja malli oli toimiva, verottaja, puunostaja ja metsänmyyjä. Käytännössä nytkin ensiharvennus palsta hakataan ja siitä tehdään erillinen mittaustodistus.

    Puunostajan tekemä mittis maanomistajalle olisi sitten ilman veronpidätystä, jonka metsänmyyjä esittää aikanaan verottajalle. Uusi järjestelmä vaikka määräaikaisenakin toisi uusia metsänmyyjiä puukaupoille, lisäisi työllisyyttä ja hoitorästit muuttuisi tuottaviksi nuoriksi metsiksi !

  2. Testattu on joo ja teollisuus laski heti puun hintaa.

    Mitäpä jos vaan annetaan markkinoiden määrittää puulle hinta ja jätetään turha suhmurointi pois.

  3. Järjetön aivopieru etämetsänomistajien liitolta. Aiheuttaa aivan turhaa säätämistä puukauppaan ja veroilmoituksiin ja lisää muistamista kaikille. 2007-2008 tehty oli jokseenkin epäonnistunut viritelmä, ei koskaan enää. Teollisuus saa puunsa nostamalla hintaa ja palkkaamalla ostomiehiä, nythän ollaan tilanteessa 1 ostomies/firma/kunta. Osto ei juuri perustu ostotyöhön vaan myyjien tekemään tarjontaan.

Puukauppa Puukauppa