EU-parlamentti pyörsi kantansa: Kaikki puuenergia on uusiutuvaa

Tukki- ja  kuitupuun polttaminen energiaksi johtaa energialaitosten investointitukien loppumiseen.

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään omalta osaltaan uusiutuvan energian direktiivin. Parlamentti piti voimassa linjauksen, jonka mukaan kaikki puuenergia lasketaan uusiutuvaksi.

Vielä viime vuonna parlamentin kanta oli, että metsäbiomassan osuutta uusiutuvan energian tavoitteesta rajoitettaisiin. Sittemmin Euroopan komission, parlamentin ja jäsenmaiden neuvoston välisissä neuvotteluissa päädyttiin nyt hyväksyttyyn ratkaisuun.

Energiakäyttöön menevän puun on kuitenkin täytettävä ns. kaskadi- eli korkeimman käyttöasteen periaate. Esimerkiksi tukki- ja  kuitupuun polttaminen energiaksi johtaa energialaitosten investointitukien loppumiseen.

EU-parlamentti vahvisti myös tavoitteen, jonka mukaan 42,5 prosenttia EU:n energiasta tulisi olla uusiutuvaa vuonna 2030.

Seuraavaksi jäsenmaiden Eurooppa-neuvosto äänestää omasta kannastaan.

Kommentit (3)

  1. Vähän sekava artikkeli mutta jos oikein ymmärsin niin tämän päätöksen mukaan kaikki puuenergia EI ole uusiutuvaa. Esim. kuituleimikoita ei voi enää kilpailuttaa energiapuun ostajien kanssa, ainakin jos ostaja on saanut investointitukia.

  2. Minä ymmärsin niin, ettei kuitu- tai tukkipuun polttoa saa tukea, mikä on tietenkin oikein oikein. Tarkoittanee ehkä juuri sitä, ettei niitä saa polttaa, jos energialaitos on saanut jotain julkista tukea. Onko tällaisia tukia Suomessa? Tietysti sitten pienpuun korjuutuki ei ole sallittua, jos korjataan myös kuitukoista puuta.

    Saattaa muuttaa energialaitosten polttoaineen hankintaa. Tuleeko turve kilpailukykyisemmäksi?

  3. Ymmärrän niin että puuta saa polttaa, mitä tahansa puuta, mutta investointitukia ei ainespuuta polttaville laitoksille myönnetä.

Puukauppa Puukauppa