FM Timberillä liikevaihto kasvoi, liiketulos laski

Vaikea loppuvuosi painoi ja halpa rupla nosti kahden maan sahaajaa.

FM Timber -konsernin liikevaihto nousi viime vuonna 6,4 miljoonalla 42 miljoonaan euroon.

Liiketoiminnan tulos sen sijaan supistui noin miljoonalla 2,67 miljoonaan euroon. Samalla tulosprosentti putosi 6,3:een edellisvuoden erinomaisesta 10,4:stä.

Lainanhoitokulujen supistumisen vuoksi viimeisen rivin nettotulos nousi 280 000 eurolla 1,71 miljoonaan euroon.

Yhtiön omavaraisuusaste eli oman pääoman osuus taseesta nousi kahdeksalla prosenttiyksiköllä, mutta on edelleen matala 19,3 prosenttia. Yhtiöllä oli vuodenvaihteessa lainaa 15,5 miljoonaa euroa, josta 2,5 miljoonaa oman pääoman ehtoista pääomalainaa omistajilta.

Vt. toimitusjohtaja Sami Kähärä toteaa, että viime vuonna liikevaihto kasvoi mukavasti, mutta vuoden loppu oli sahatavaramarkkinoilla romahdusmainen.

”Halvempien puunhintojen ja halventuneen ruplan johdosta sahaus kannatti paremmin Venäjällä.”

FM Timberillä on sahat Pihtiputaalla ja Venäjällä Värtsilässä. Värtsilän tuotanto kuivataan Kiihtelysvaarassa sijaitsevalla laitoksella. Konserni käytti tukkia noin 360 000 kuutiometriä, josta 200 000 kuutiota Värtsilässä.

FM Timber oli aiemmin Säterin suvun perheyhtiö, mutta Säterit myivät viimeiset omistusosuutensa viime syksynä ja nykyään yhtiöllä on kolme henkilöomistajaa. Kähärä omistaa sijoitusyhtiönsä kautta 13,6 prosenttia ja hän toimii sekä hallituksen puheenjohtajana että vt. toimitusjohtajana.

Puolet yhtiöstä omistava Ahti Paananen ja 36,4 prosenttia omistava Keijo Mikkonen eivät ole mukana operatiivisessa toiminnassa, mutta ovat hallituksen jäseniä.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Kuvat