Hallinto-oikeus: Bonuksia ei mukaan tarjousvertailuun

MTK:n mukaan oikeuden ratkaisu helpottaa myös metsänomistajien puukauppatarjousten vertailua.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut Hankasalmen kunnan päätöksen myydä puuta pystykaupalla Metsäliitto Osuuskunnalle. Oikeuden mukaan kunta vaaransi tarjoajien tasapuolisen kohtelun puukauppatarjouksia vertaillessaan, kun se laski Metsäliiton tarjouksen kokonaishintaan mukaan puukaupan kerryttämän bonuksen. Muilla tarjoajilla ei ollut mahdollisuutta tarjota vastaavanlaisia etuja.

Kunnan tarjouspyynnössä edellytettiin, että tarjouksista käy ilmi hinta puutavaralajeittain. Oikeuden mukaan tällaiseen tarjousmenettelyyn osallistuessaan puunostajat ovat voineet luottaa siihen, että tarjouspyyntöjen vertailu tehdään puutavaralajeittain ilmoitettujen hintojen perusteella ottamatta huomioon muunlaisia myyjälle tarjottavia etuja.

Hankasalmen puukauppa oli hankala muutenkin. Alun perin, kesäkuussa 2016, kunnanhallitus päätti tehdä kaupat suurimman tarjouksen tehneen Stora Enson kanssa. Metsäliitto teki oikaisupyynnön, minkä jälkeen kauppa päätettiin tehdä Metsäliitto Osuuskunnan kanssa. Muutosta perusteltiin sillä, että Metsäliiton kokonaistarjous, bonukset mukaan laskettuna, oli parempi kuin Stora Enson.

Ratkaisu helpottaa kilpailutusta

Hallinto-oikeuden päätös helpottaa puukaupan kilpailutusta myös metsänomistajan kannalta, kenttäpäällikkö Lauri Tapio MTK:sta arvioi. Tarjouksen voi pyytää ilman bonuksia, jolloin vertailu on yksinkertaisempaa.

”Bonusten ongelma on, että niiden vaikutusta on vaikea ottaa tarjousvertailussa huomioon, eikä niiden vaikutus puukaupan lopputulokseen välttämättä selviä edes puukaupan jälkeen”, Tapio toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa