HS: Päästövähennystavoitteita hankaloittaa se, ettei Keski-Euroopassa tunnisteta metsää

Helsingin Sanomien haastattelema europarlamentaarikko Nils Torvalds kertoo työskentelevänsä sen puolesta, että Suomen metsien hiilinielut otetaan huomioon EU:n päästövähennystavoitteissa.

Europarlamentaarikko Nils Torvalds kertoo työskentelevänsä sen puolesta, että metsien hiilinielut otetaan huomioon EU:n päästövähennystavoitteissa. Torvalds kertoo Helsingin Sanomien HSTV:n haastattelussa ongelmana tähän asti olleen sen, ettei Keski-Euroopassa tunnisteta metsää.

”Yhdessä ruotsalaisen mepin kanssa aiomme luoda koneiston, jolla voidaan vääntää rautalangasta metsien merkitys ja kehittää mittausmalli”, hän sanoo Helsingin Sanomille.

Suomelle on esitetty 39 prosentin vähennystavoitetta kasvihuonekaasupäästöistä vuoden 2005 tasosta. Euroopan komission esityksessä päästöjä voidaan kompensoida esimerkiksi metsittämällä uusia alueita.

Pelkkää metsien muodostamaa hiilinielua ei ole vielä vahvistettu päteväksi syyksi helpottaa päästövähennyksiä, sillä komission mukaan siitä ei ole olemassa tarpeeksi kattavaa tilastointia.

Torvalds ehdottaa, että metsien hiilinielun mittausjärjestelmää alettaisiin luoda yhteistyössä teollisuuden, MTK:n ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

METSÄLEHTI