Husqvarna aloittaa teräketjujen tuotannon

Husqvarna aloittaa moottorisahojen teräketjujen tuotannon Ruotsissa. Suomeen uusia ketjuja on määrä toimittaa jo syyskuun aikana.

Liki 60 vuotta moottorisahoja valmistanut Husqvarna on saanut vuosien valmistelun jälkeen toimintakuntoon teräketjutehtaansa. Yhtiö on investoinut omaan teräketjutuotantoon Ruotsin Huskvarnaan miljardi kruunua, noin 110 miljoonaa euroa. Likimain täysin automatisoitu tehdas työllistää 80 henkeä.

”Tärkeintä on, että voimme jatkossa optimoida moottorisahojen suorituskyvyn, kun valmistamme kaiken itse. Teräketju on olennainen osa moottorisahaa ja sen suorituskykyä, ja nyt voimme kehittää sitä juuri omiin tarpeisiimme sopivaksi”, kertoo Husqvarnan moottorisahadivisioonan johtaja Pavel Hajman investoinnin kannattavuudesta.

Tähän asti Husqvarna on käyttänyt yhdysvaltalaisen Oregon-yhtymän valmistamia teräketjuja. Isoista moottorisahavalmistajista Stihl on jo vuosikymmeniä valmistanut itse teräketjunsa. Kaikki muut sahamerkit on varustettu Oregonin ketjuilla.

Ensimmäinen Husqvarnan tehtaalla valmistettava ketju on mallia X-Cut SP33 G. Ketju on tarkoitettu keskikokoluokan ammatti- ja maatilasahoihin, joissa käytetään 325-jakoista, kapeaan 1,3 millin ketju-uralla varustettua terälaippaa. Uutuusketjuja voidaan käyttää esimerkiksi Husqvarna 550 XP-moottorisahoissa.

Uusi ketju korvaa Oregonin valmistaman Husqvarna H30 ketjun. Yhtiön mukaan uutukainen leikkaa 10 prosenttia tehokkaammin kuin väistyvä malli.

Tuotekehittelyssä on pyritty parantamaan ketjun kestävyyttä ja sen terävänä pysymistä, mikä vähentää viilauksen tarvetta. Lisäksi ketjut esijännitetään tehtaalla, joten niiden venyminen heti käyttöönoton jälkeen on vähäistä.

Hajmanin mukaan yhtiö tuottaa jatkossa teräketjut kaikkiin Husqvarnan ammattikäyttöön tarkoitettuihin moottorisahoihin. Harrastesahat varustetaan jatkossakin Oregonin ketjuilla.

Alkuvaiheessa teräketjutehdas toimii aamukuudesta iltakymmeneen. Jatkossa tarkoitus on siirtyä ympärivuorokautiseen toimintaan. Teräketjujen vuotuisia valmistusmääriä ei paljasteta.

METSÄLEHTI