Jo kolmannes päätehakkuista nuorissa metsissä

Kokonaisuutena uudella metsälailla on ollut vain vähän vaikutusta metsien käyttöön.

Lähes kolmannes yksityismetsien viimevuotisista päätehakkuista kohdistui Suomen metsäkeskukseen tehtyjen metsänkäyttöilmoitusten mukaan nuoriin kehitysluokkiin.

”Tämä tieto yllätti minut”, myöntää Metsäkeskuksen rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Ari Hostikka.

Noin puolet nuoren metsän päätehakkuista liittyi kuviorakenteen parantamiseen.

”Puolet oli kuitenkin erillisiä eli hakattiin vanhaan aikaan verrattuna aikaisin.”

Hostikka esitteli kuusi vuotta sitten uudistetun metsälain vaikutuksia Metsätieteen päivässä Helsingissä. Tuolloin metsälaista poistettiin järeys- ja ikärajoitteet.

Muuten uudistetulla metsälailla ei ole ollut suurta vaikutusta metsien käyttöön. Uudistuksen tavoite oli monipuolistaa metsänkäsittelymenetelmiä ja lisätä metsänomistajien valinnanvapautta.

Pienaukkohakkuut ja poimintaluonteiset kasvatushakkuut ovat yleistyneet aavistuksen, mutta niiden osuus on yhä pieni. Metsäuudistamismenetelmien osuuksissa puolestaan ei ole tapahtunut muutoksia.

Uudistuksen toivottiin myös monipuolistavan puulajivalikoimaa, mutta kuusen ylivalta uudistamisessa on edelleen kasvanut. Muiden kuin havupuiden uudistamisalat ovat edelleen vähäisiä.

Myönteistä on, että Metsäkeskuksen valvonnan perusteella lakimuutos ei ole vaikuttanut uudistamisen laatuun. Myös säästöpuita jätetään entistä enemmän ja luontokohteiden ominaispiirteet ovat säilyneet melko hyvin.