Karsitun rangan ja latvusmassan hinnat paranivat alkuvuonna

Rankapuu oli Luken tilastojen mukaan ostetuin energiapuulaji tammi-maaliskuussa.

Energiapuuta ostettiin tammi-maaliskuussa 582 000 kuutiota, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoista selviää. Kauppoja tilastoitui neljänneksen vähemmän kuin edellisellä vuosineljänneksellä ja viidenneksen vähemmän kuin viime vuonna vastaavalla jaksolla.

Puumäärästä runsaat 400 000 ostettiin pystykaupoilla, hankintapuuta 170 000 kuutiota.

Hieman yli puolet ostetusta energiapuusta oli karsittua rankaa, yhteensä 293 000 kuutiota. Toiseksi eniten – 219 000 kuutiota ­– oli latvusmassaa. Kantoja oli runsaat 30 000 kuutiota ja kokopuuta vajaat 40 000 kuutiota.

Hinnat kohenivat pystykaupoilla

Karsittu ranka oli energiapuulajeista arvokkain: pystykaupoissa sen keskihinta oli 5,1 ja hankintakaupoissa 26,1 euroa kuutiolta. Pystykaupoissa hinta nousi edelliseltä vuosineljännekseltä 22 prosenttia ja hankintakaupoissa kuusi prosenttia.

Latvusmassasta maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 3,4 euroa ja hankintakaupoissa 17,7 euroa kuutiolta. Yksikköhinta nousi edelliseltä vuosineljännekseltä pystykaupoissa 21 prosenttia ja hankintakaupoissa prosentin.

Luonnonvarakeskuksesta korostetaan, että energiapuun hinnat vaihtelevat alueellisesti huomattavasti.

On hyvä myös huomata, että Luken tilastoimat hinnat perustuvat puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin. Näin ollen mahdolliset muut kauppaan liittyvät lisät eivät näy tilastossa. Myöskään valtion tuki ei ole mukana hinnoissa.

Julkaistut puumäärät edustavat arviolta puolta yksityismetsistä ostetusta energiapuusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa