Kemijärven biojalostamolle tiukat lupaehdot – eivät ole rakentamisen este

Yhtiö kertoo lopullisesta investointipäätöksestä vielä tämän vuoden aikana.

Kemijärvelle biojalostamoa kaavailevan Boreal Biorefin saaman ympäristö- ja vesiluvan ehdot ovat muun muassa vesiin ja ilmaan johdettavien päästöjen osalta tiukat, yhtiöstä kerrotaan. Yhtiön alustavan arvion mukaan ehdot eivät kuitenkaan estä jalostamon rakentamista.

Lopullisesta investointipäätöksestä Boreal Bioref ilmoittaa myöhemmin tänä vuonna. Sitä ennen vuorossa on vielä lupaehtojen tarkastelua, jatkosuunnittelua, urakkakilpailutusta sekä laitetoimitussopimusten viimeistelyä.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt yhtiölle poikkeusluvan töiden aloittamiseksi.

Kemijärvelle suunitteltu tehdas tuottaisi muun muassa sellua, liukosellua, mikrokiteistä sellua, biokaasua, mäntyöljyä ja tärpättiä. Puuta jalostamo käyttäisi 2,8 miljoonaa kuutiota vuodessa, josta paikallisilta sahoilta saatavan hakkeen osuus on 500 000 kuutiota. Raaka-aineen hankinnasta yhtiöllä on jo kahdeksan sopimusta.

”Toteutuu aivan varmasti”

Hankkeen vetäjän, Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivalan mukaan ympäristöluvan ansiosta Kemijärvellä on nyt etumatka Metsä Groupin Kemin-hankkeeseen nähden.

”Olen sataprosenttisen varma, että tehdas toteutuu.”

Kemijärven ympäristölupa poikkeaa Kuopion Finpulpin vastaavasta siten, että Kemijärvellä on myös poikkeus- eli aloittamislupa, eli työt voidaan aloittaa mahdollisista valituksista huolimatta.

Julkisuudessa Kemijärvi ja Kemi on laitettu kilpailuasetelmaan. Kemijärven puunhankinta-alue on Koillismaa ja Itä-Lappi, ja Nivalan mukaan heille riittää puuta. Tehtaalle ei tule omaa puunhankintaa, vaan puu hankitaan toimitussopimuksina Metsähallituksen, yhteismetsien, metsänhoitoyhdistysten ja isojen sahojen kautta.

Valtiolta toivotaan, että perusinfra eli lähinnä alempi yleinen tieverkko laitetaan kuntoon. Kustannusarvio on 216 miljoonaa euroa kymmenen vuoden aikana.

Tehtaan yleiset talousvaikutukset ovat huomattavat, sillä puunhankinta-alueella asuu ainoastaan noin 16 000 ihmistä.

 

Väliotsikon jälkeinen osa lisätty tiedotustilaisuuden jälkeen to 12.6. klo 14.00.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Kuvat