Koneyrittäjät: Kotimaiset hakettajat nuolevat näppejään

Yksikään kyselyyn vastannut hakeyrittäjä ei ennakoinut kysynnän kasvavan.

Turpeen käytön vähenemisen piti piristää metsähakkeen tuotantoa, mutta viime vuoden loppu osoitti päinvastaista. Hakkurikapasiteetti oli Suomessa koko loppuvuoden vajaakäytöllä, kertoo Koneyrittäjien hakkuriyrittäjille tekemä kysely.

Syynä tähän näyttäisi tiedotteen mukaan olevan tuontihakkeen määrän kasvu.

”Energiapolitiikan lyhytjänteisyys lyö nyt kasvoille. Turve laitettiin ensin selvittämättä kunnolla turveveron korotuksen vaikutuksia. Taloja pitää kuitenkin lämmittää, ja energiantuottajat ovat suunnanneet katseensa tuontipolttoaineeseen. Hakkeen tuonti on lisääntynyt sekä pyöreän energiapuun tuonti tuntuu kasvavan. Raha virtaa ulkomaille”, sanoo Koneyrittäjien varapuheenjohtaja Marko Vainionpää.

”Polttoaineen kotimaisuus ja toimitusketjun varmuus näyttää jääneen toissijaisiksi asioiksi. Näin kuntavaalivuonna on paikallaan kysyä, vastaavatko nämä energialaitosten valinnat niiden kuntaomistajien omistajapoliittisia linjauksia tässä suhteessa.”

Koneyrittäjät teki joulukuun lopussa kyselyn energiapuuta mobiilihakkureilla hakettaville jäsenyrityksilleen. Sen mukaan hakkurikapasiteetti oli koko loppuvuoden suuresti vajaakäytöllä.

Yksikään kyselyyn vastannut yrittäjä ei ennakoinut kysynnän kasvua. Noin puolet arvioi kysynnän pysyvän ennallaan. Puolet arvioi kysynnän vähenevän hieman tai merkittävästi

Puolet vastaajista arvioi tuontihakkeen määrän kasvaneen merkittävästi ja lähes puolet arvioi sen kasvaneen jonkin verran.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa