Koneyrittäjät: Puunkorjuu saatava koronatukien piiriin

Viranomaispäätöksissä korjuu on katsottu alkutuotannoksi.

Metsäkoneyritykset määriteltiin kevään ja kesän koronatukipäätöksissä maa- ja metsätalouden alkutuotantoon. Niinpä yritykset jäivät koronatukien ulkopuolelle. Tilanne on nyt korjattava ja metsäkoneyrittäjien status metsäteollisuutta ja metsätaloutta tukevien palveluiden tuottajana on vahvistettava lainsäädännössä ja viranomaisten tulkinnoissa kiireesti, Koneyrittäjät linjaa.

”Yritystukia myönnettäessä viranomainen, esimerkiksi ely-keskus, luokittaa puunkorjuun virheellisesti samaan kategoriaan kuin maanviljelyn ja metsien kasvatuksen. Tämän takia puunkorjuuyrityksillä ei ole ollut mahdollisuutta saada tukea koronakriisissä”, Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola toteaa.

Taustalla on Tilastokeskuksen luokittelu, jossa puunkorjuu on luokiteltu metsätalouteen. Koneyrittäjistä tähdennetään, että puunkorjuu ei ole metsätaloutta vaan puunjalostuksen ensimmäinen vaihe.

”Puunjalostaminen alkaa metsässä, kun puu on katkaistu kannosta. Metsässä puunrunko prosessoidaan erilaisiksi tukeiksi ja kuitupuutavaralajeiksi sekä energiapuuksi. Se on puunjalostuksen ensi vaihe, mikä pitäisi viranomaisen ja lainsäätäjän selkeästi ymmärtää”, Jaakkola sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa