Koneyrittäjien Jormakka: Rankka vuosi tulossa

Monella koneyrityksellä on vaikeuksia selvitä syksyyn, jolloin markkinoiden odotetaan piristyvän, liitosta todetaan.

Tästä vuodesta tulee rankka puunkorjuuyrityksille, Koneyrittäjien liitosta arvioidaan. Taustalla on puun kysynnän, kaupan ja korjuun lasku. Syitä siihen on monia: Brexit, Keski-Euroopan metsätuhot, sellun ja sahatavaran hintojen lasku, metsäteollisuuden lakot ja työsulut sekä kehnot korjuukelit. Normaalia talvikorjuukeliä ei vielä tammikuussakaan ole saatu isoon osaan maata.

”Nämä kaikki ovat koneyritysten toimintaan vaikuttaneita ulkoisia tekijöitä, joita vastaan on ollut lähes mahdoton koneyritysten omin toimin varautua”, liiton varapuheenjohtaja Mika Jormakka sanoo.

Perinteinen keskitalvi näyttää jäävän tänä vuonna noin kuukauden mittaiseksi. Normaalisti se kestää 4–5 kuukautta.

”Todennäköisesti monella yrityksellä on suuria vaikeuksia selvitä syksyyn, jolloin viimeistään odotetaan markkinoiden piristyvän”, Jormakka toteaa.

Liitto toivoo apua sekä metsänomistajilta että teollisuudelta. Metsänomistajat voisivat nyt purkaa harvennusrästejään, mikä työllistäisi koneyrityksiä puuvarastoja kasvattamatta. Teollisuudelta liitto toivoo parempaa varautumista säiden vaihteluihin. Se edellyttää vahvempia varantoja ja joustavampaa varastonhallintaa. Viimeiset kuusi kuukautta ovat osoittaneet liian pienten varastojen riskit, Jormakka huomauttaa.

Koneyrittäjien itsensä kannattaa miettiä, millä toimilla oma yritys saadaan sellaiseen kuntoon, että se kestää paremmin talouden heilahteluja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa