Kuitupuun hinta kohonnut jopa 30 prosenttia ­– Norjassa

Syynä huimaan nousuun pidetään ruotsalaisten ja suomalaisten metsäyhtiöiden tuloa Norjan puukauppaan.

Etelä-Ruotsissa ilmestyvän sanomalehti Atl:n verkkosivujen mukaan kuitupuun hinta on Norjassa kohonnut 30 prosenttia vuoden aikana. Norjan metsänomistajajärjestö Viken Skogin edustaja kertoo hinnannousun olevan voimakkainta Ruotsin rajan ja satamien läheisyydessä.

Syynä hinnan nousuun on puumarkkinoiden kiristynyt kilpailu. Perinteisesti norjalaismetsänomistajien kuitupuut ovat jakaneet horjahteleva paperiyhtiö Norske Skog sekä Stora Enso.

Suomessa ja Ruotsissa tehtyjen suurten sellutehdasinvestointien kiihdyttämä kuitupuun kysyntä on houkutellut muutkin isot ruotsalaisyhtiöt kalastelemaan vuonomaan puumarkkinoille. Atl:n mukaan myös UPM ostaa nyt kuitupuuta Norjasta.

Kuitupuun hinnan nousuun Norjassa arvioidaan vaikuttavan myös sateiden Baltiassa kurjistamat korjuuolosuhteet. Kuitupuun hinta on noussut myös Baltiassa.

Atl:n haastattelema Danske Bankin asiantuntija pitää hintakehitystä odotettuna. Puun kysynnän lisäys nostaa hintoja aina ensin puun hankinnan marginaalialueilla, joissa hinnan korotukset eivät vaikuta Ruotsin – ja Suomen – hintatasoon.

Norjassa on viime vuosina hakattu puuta 10–12 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Norjan kansallisen metsäohjelman mukaan hakkuumäärät pyritään nostamaan 15 miljoonaan kuutiometriin

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa