Kuitupuun ja selluhakkeen hintaindeksit korkealla

Lehtikuidun hinta on kallistunut tuplasti havukuituun verrattuna.

Selluhakkeen ja kuitupuun hinnat nousivat viime vuonna oleellisesti useimmissa maissa, metsäteollisuuden maailmanmarkkinoita seuraava Wood Resources International (WRI) raportoi.

Pohjoismaissa hinnat nousivat kotimaan valuutoilla mitattuna noin 20 prosenttia ja Keski-Euroopassa 30-50 prosenttia.

Latinalaisessa Amerikassa kuitupuun hinnat nousivat 25-40 prosenttia, kun taas Kanadassa nousu oli maltillisemmin 15-35 prosenttia. Yhdysvaltojen etelävaltiot olivat ainoa alue, missä hinnat pysyivät käytännössä muuttumattomina.

Dollarin vahvistumisen vuoksi dollarimääräiset hinnat ovat pääsääntöisesti nousseet vähemmän kuin maakohtaisilla valuutoilla määritellyt hinnat.

Kuitukustannus suurin kustannuserä

Sellutehtaat ovat kohdanneet korkeimmat puukustannukset kymmeneen vuoteen. WRI:n kuituindeksit ovat olleet nousutrendissä 2,5 vuotta ja olivat viime vuoden lopulla korkeimmillaan kahdeksaan vuoteen. Lehtikuidun hintaindeksi on noussut kahdessa vuodessa 27 prosenttia ja havukuidun 13 prosenttia.

Kuitukustannus on sellunvalmistuksen suurin yksittäinen kustannuserä keskimäärin 60 prosentin osuudella. Energian osuus on 17, kemikaalien 14, muiden materiaalien viisi ja samoin työvoiman viisi prosenttia.

Kuitukustannuksen osuus vaihtelee kuitenkin merkittävästi maittain 45-75 prosentin välillä. Pohjoismaissa ja Saksassa kuidun osuus on vaihteluvälin alapäästä kun taas energian osuus on suhteellisen korkea. Korkein puukustannus on Aasiassa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa