Lähes puoli miljardia metsärahaa Keski-Suomeen

Luonnonsuojeluun herui valtion tukia runsaammin kuin metsien hoitoon.

Tarkka luku Keski-Suomen maakuntaan viime vuonna virranneista metsärahoista on 447 miljoonaa euroa. Summa sisältää sekä kantorahatulot, korjuun ja kuljetusten kustannukset sekä metsätalouteen ja suojeluun myönnetyt tuet. Tämä käy ilmi MTK:n koostamista tiedoista.

Noin puolet Keski-Suomen metsärahoista kertyi yksityisten metsänomistajien saamina puunmyyntituloina. Kaikkiaan maakuntaan tuli puukauppatuloa lähes 300 miljoonaa euroa, kun myös muiden omistajaryhmien osuus lasketaan mukaan. 

Runsaimmin yksityismetsien puukauppatuloja kertyi Jämsään, 41 miljoonaa euroa ja Jyväskylään, 32 miljoonaa euroa. Summat sisältävät kantorahatulot sekä korjuun ja kuljetuksen rahavirrat. Kaikista Suomen metsärahoista Keski-Suomeen tuli noin kymmenen prosenttia.

Mhy:t korjasivat viidenneksen puista

Lähes 70 prosenttia puunmyyntituloista oli peräisin uudistushakkuilta, vaikka harvennusten osuus kasvoikin viime vuonna, mikä johtui kuitupuun itätuonnin tyrehtymisestä. Kivijärvellä, Kinnulassa ja Pihtiputaalla jopa yli puolet puukauppatuloista kertyi harvennuksilta, mikä on epätavallista.

Ensiharvennuksilta ja energiapuuhakkuilta kertyi kymmenen prosenttia viime vuonna hakatusta puusta, kantorahapotissa niiden osuus oli vain viisi prosenttia.

Valtaosa, 75 prosenttia yksityismetsien puusta myytiin pystykaupalla. Metsänhoitoyhdistysten korjuupalveluiden osuus oli 20 prosenttia maakunnassa hakatuista puista. Korjuupalvelu toimii metsänomistajan lukuun. Yhdistys korjaa puut tienvarteen tai toimittaa puut jalostuspaikalle.

Omatoimisesti metsänomistajan korjasivat viisi prosenttia puusta.

Valtakirjakaupoin 40 prosenttia puista

Metsänhoitoyhdistysten tekemien puunmyyntisuunnitelmien perusteella tehtiin kaksi kolmasosaa yksityismetsien puukaupoista.

Metsänhoitoyhdistyksen hoitivat 40 prosenttia yksityismetsien puukaupoista metsänomistajilta saamiensa valtakirjojen puitteissa. MTK:n mukaan valtakirjakaupat lisäsivät viime vuonna suosiotaan. 

Tietokoneavusteisen Kuution kautta kilpailutettiin vain seitsemän prosenttia puukaupoista viime vuonna, osuus koskee koko valtakuntaa.

Energiapuu kallistui eniten

Tukki- ja kuitupuun hinnat kohosivat huippuunsa kesäkuussa. Vuoden lopulla tukkipuun kantohinta Keski-Suomessa laski takaisin vuoden alun tasolle. Kuitupuun hinta sen sijaan kohosi vuoden aikana 8-9 euroa kuutiolta. Näin suuri vuoden sisäinen hintavaihtelu on poikkeuksellista. 

Ainespuuta voimakkaammin kallistui energiapuu, jonka hinta nousi lähelle kuitupuun hintaa.

Puun hinnat alkoivat uudelleen nousta loppuvuodesta. Tämän vuoden aikana kantohintojen ennustetaan kohoavan edelleen. 

Hintaodotuksia tukevat sekä uusien teollisuuslaitosten vaikutus puunkysyntään että tavallista kylmemmän talven aiheuttama energiapuun tarpeen lisääntyminen.

Tukirahat vain murusia

Metsien hoitoon, pääosin taimikoiden ja nuorten metsien hoitoon myönnettiin valtion tukia noin 3,4 miljoonaa.

Luonnonsuojeluun satsattiin enemmän. Metso- ja Helmi-ohjelmia valtio tuki Keski-Suomen alueella kahdella miljoonalla eurolla, lisäksi luonnonhoito- ja ympäristötukivaroja tuli yhteensä 1,8 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan yhteiskunnan tukien osuus metsätalouden rahavirroista oli vain 1,7 prosenttia. MTK:n mukaan ne toimivat silti tärkeinä kannustimina sekä metsän- että luonnonhoidossa ja suojelussa.

Keski-Suomen metsävuosi 2023, Lähde MTK

  • Puukaupat, yksityismetsät 4,3 milj.m3 205 milj.€
  • Puukaupat, muut 1,9 milj.m3   89 milj.€
  • Hakkuu ja korjuu   77 milj.€
  • Kuljetus   69 milj.€
  • Kemeratuet 3,4 milj.€
  • Luonnonhoito 1,8 milj.€
  • Metso-ohjelma 1,2 milj.€
  • Helmi-ohjelma 0,8 milj.€
  • Yhteensä 447 milj.€

Puukauppa Puukauppa