Luke selvitti klapikauppaa, ”polttopuut loppuivat kesken”

Kauppa lisääntyi viime vuonna neljänneksellä.

Luonnonvarakeskus (Luke) on selvittänyt klapikauppaa vuosina 2021 ja 2022 polttopuukauppiaille suunnatulla kyselyllä. Kyselyyn vastanneet myivät viime vuonna halkoja ja klapeja yhteensä 54 000 kuutiota, mikä on neljänneksen enemmän kuin edellisvuonna.

”Useampi vastaajista mainitsi, että kysyntää olisi ollut suuremmille määrille, mutta polttopuut loppuivat kesken. Niin suureen kysynnän kasvuun ei ollut varauduttu”, kertoo yliaktuaari Tuomas Niinistö Lukesta.

Muutama vastaaja kertoi kysynnän kuitenkin hiljentyneen, kun sähkön hinta laski alkuvuonna 2023.

Pääosa myydyistä polttopuista – 98 prosenttia – oli klapeja. Halkojen myynti jäi vajaaseen tuhanteen kuutioon. Halkojen ja klapien osuudet olivat samat molempina vuosina.

Kyselyn mukaan molempina vuosina yli 80 prosenttia haloista ja klapeista oli lehtipuuta.

Polttopuukauppiaat valmistavat myytävät puunsa enimmäkseen omista metsistään hankkimistaan raaka-aineista. Markkinoilta ostetun halkojen ja pilkkeen raaka-aineen osuus jäi alle viidennekseen. Ostetun puuraaka-aineen käyttöä rajoittaa hinta, jonka useampi vastaajista mainitsi nousseen merkittävästi vuoden 2022 aikana.

Halko- ja klapikauppiaiden lukumäärää ei tarkasti tiedetä. Luke lähetti sähköpostikyselyn helmikuussa 2023 kaikkiaan 268 halko- ja klapikauppiaalle. Kyselyyn vastasi 78 prosenttia kauppiaista.

Lisää aiheesta: Miten klapikauppa on käynyt?

Lisää aiheesta: ”Aika harppaus on menty eteenpäin”

Kommentit (1)

  1. Puhutaankohan tässä nyt kiinto-, pino, heitto- vai mistä kuutioista? 54000 heittokuutiota klapeja on aika vähän, 54000 kiintokuutiota on jo aika lailla enemmän.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat