Luke: Viime vuoden kantorahatulot lähes ennätysvuosien tasolla

Yksityismetsänomistajien kantorahatulot lisääntyivät 21 prosenttia vuoden takaisesta. Kuusen osuus kantorahatuloista oli lähes puolet.

Luonnonvarakeskuksen ennakkotietojen mukaan metsänomistajien kantorahatulot nousivat viime vuonna 2,7 miljardiin euroon. Euromääräisesti tulot nousivat 0,6 miljardia edellisvuodesta ja reaalisesti eli rahan arvon muutos huomioiden nousua oli 17 prosenttia.

Vain huippuvuosina 2007 ja 2018 tulot ovat olleet reaalisesti suuremmat kuin 2021.

Kantorahatuloista 2,37 miljardia euroa saatiin yksityismetsistä ja 0,36 miljardia euroa metsäteollisuuden ja valtion metsistä.

Suurin syy kantorahatulojen nousuun oli tukkipuuhakkuiden lisääntyminen yksityismetsissä lähes 30 prosentilla, mutta myös pystykauppahintojen nousu lisäsi tuloja.

Yksityismetsänomistajien kantorahatulot lisääntyivät 21 prosenttia vuoden takaisesta, mutta metsäteollisuuden ja valtion tulot laskivat prosentilla.

Tukkipuun hakkuut lisääntyivät edellisvuodesta yli 20 prosenttia ja kuitupuun viisi prosenttia. Kantorahatuloista yli 71 prosenttia kertyi tukkipuun kaupasta.

Yksityismetsissä tukin osuus tuloista oli 73 prosenttia ja Metsäteollisuuden ja valtion metsissä 61 prosenttia.

Kuusesta saatiin edelleen eniten tuloja eli lähes puolet, 47 prosenttia. Osuus kasvoi edellisvuodesta kolme prosenttiyksikköä. Kuusen merkitys korostuu Etelä-Suomen rehevien maiden maakunnissa ja yksityismetsissä.

Etelä- Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa mänty oli selvästi tärkein puulaji 54–76 prosentin osuudellaan kantorahatuloista.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.