Luonnonvarakeskus: Kuitupuun reaalihinnat tavoittelevat ennätyksiä

Kuitupuiden inflaatiosta puhdistetut hinnat ovat viimeksi olleet tällä tasolla 15–25 vuotta sitten.

Kuitupuun hinnat nousivat huhtikuussa lähes ennätystasolle, Luonnonvarakeskus tiedottaa. Pystykaupoissa kuusikuitupuun reaalinen eli inflaation huomioiva keskihinta on ollut edellisen kerran korkeampi 15 vuotta sitten, männyllä ja koivulla noin 25 vuotta sitten.

Puukauppamäärä puolestaan oli toiseksi suurin koskaan huhtikuussa tilastoitu. Koko alkuvuoden aikana ostettiin puuta 16 prosenttia enemmän kuin edeltävän viiden vuoden aikana keskimäärin.

Kuusitukista maksettiin huhtikuun pystykaupoissa keskimäärin 77,3 euroa ja mäntytukista 73,5 euroa kuutiometriltä. Reaaliset hinnat nousivat maaliskuusta 2–3 prosenttia ja koko viime vuoteen verrattuna nousua oli 4–5 prosenttia.

Kuitupuulla pystykauppahinnat kohosivat kuukausitasolla 4–7 prosenttia ja koko viime vuodesta 23–28 prosenttia. Kuusella keskihinta nousi 28,2 euroon, koivulla 26,2 ja männyllä 25,6 euroon kuutiometriltä.

Hankintakaupoissa kuitupuun hinnat pysyivät suunnilleen maaliskuun lukemissa. Koko viime vuoden keskihintoihin verrattuna kuitupuusta maksettiin 15–18 prosenttia enemmän.

Tilastoon kirjautui huhtikuussa 3,6 miljoonaa kuutiometriä yksityismetsistä ostettua teollisuuspuuta. Määrä oli tilastointihistorian toiseksi suurin huhtikuussa ja 32 prosenttia suurempi kuin edellisen viiden vuoden aikana keskimäärin.

Tammi–huhtikuun puukauppa ylitti vuoden takaisen 47 prosentilla ja edellisen viiden vuoden lukemat ylittyivät 16 prosentilla. Viiteen edelliseen vuoteen verrattuna tukkipuun kauppa on noussut 20 prosenttia ja kuitupuun kauppa 12 prosenttia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa