Viime kesä oli Lapissa ennätyksellisen lämmin. Sodankylässä keski-lämpötila nousi 15,9 asteeseen, mikä on 0,4 astetta enemmän kuin edellisenä ennätyskesänä vuonna 1937.
Lisäksi viime kesä oli lämpimin 2000 vuoteen, Ilmatieteenlaitoksen ja Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa arvioidaan. Arvio perustuu männyn vuosirenkaista eli lustoaineistoista tehtyihin lämpötilarekonstruktioihin.
“Lustot on ajoitettu vuoden tarkkuudella, ja ne korreloivat vahvasti mitattujen kesä-elokuun lämpötilojen kanssa, mikä mahdollistaa mielekkään vertailun nykyisiin havaintoihin nähden”, Luonnonvarakeskuksen tutkija Samuli Helama kertoo tiedotteessa.
Ilmastonmuutos vaikuttaa
Tutkimuksessa arvioitiin myös ilmastonmuutoksen vaikutusta Sodankylän viime kesän lämpötilaan. Tulosten mukaan kesä oli Sodankylässä noin 2,1 astetta lämpimämpi ilmastonmuutoksen takia.
Viime vuonna myös laajan mittakaavan säätila oli suosiollinen lämpöennätyksen syntymiselle.
“Siten kesä olisi ollut hieman keskimääräistä lämpimämpi myös ilman ilmastonmuutoksen vaikutusta, mutta ilman havaittua ilmastonmuutosta uutta ennätystä ei olisi tehty”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kertoo.
Tutkimus on julkaistu Climate & Atmospheric Science -tiedelehdessä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Pysyttäisiinkö kuitenkin ilmastotodellisuudessa, mikä on tarkoittanut Fennoskandiassa viilenevää kesäilmastoa jo yli 7000 vuoden ajan. Lapin metsänrajamännyn lustokalenterissa näkyy yksittäisten kesien maksimilämpötilapiikkejä tutkitun 7650 vuoden aikana varsin tasaisesti, mutta sillä ei kuitenkaan ole sen kummempaa merkitystä, koska kyse on yksittäisiin vuosiin perustuvasta satunnaisvaihtelusta.
Viimeisten satojen vuosien osalta on kuitenkin merkille pantavaa, että maksimikesälämpötilat eivät ole yltäneet lähellekään aiempia lämpötilamaksimeja (jopa 4 asteen pudotus) kahdesta syystä: 1) em. viilenemistrendi jatkuu 0,30…0,35 asteen vuosituhatvauhdilla vielä ainakin 3000 vuoden ajan Milankovicin/Aclin indeksien mukaan. 2) Myös pienen jääkauden viilentämät meret ovat vaikuttaneet dramaattisesti viimeisten satojen vuosien kesälämpötiloihin. Siksi on epäuskottavaa väittää, että kesälämpötilat olisivat nousussa alati trendimäisesti viilenevässä ilmastossamme.