Luvassa entistä parempaa metsävaratietoa, metsäkoneet toimittavat tietoja Metsäkeskuksen järjestelmiin

Hakkuukoneilta välitetään vain sellaisia tietoja, joihin on metsänomistajan suostumus, Metsäkeskuksesta kerrotaan.

Metsäkeskuksen metsävaratietoa päivitetään nyt myös hakkuukoneilta saatavalla tiedolla. Tällä viikolla käynnistyneessä pilottihankkeessa tietoa korjuukohteilta alkavat välittää toimijat, jotka käyttävät Trimblen WoodForce-järjestelmää. Mukana ovat Metsä Group, Stora Enso ja Metsähallitus.

Hakkuukoneet välittävät Metsäkeskuksen tietojärjestelmiin tietoa hakkuiden rajauksesta, hakkuutavasta ja -ajankohdasta. Tiedot parantavat merkittävästi metsävaratiedon laatua ja ajantasaisuutta.

”Hakkuukoneilta välitetään vain sellaisia tietoja, joihin on metsänomistajan suostumus”, korostaa metsätiedon palvelupäällikkö Jorma Jyrkilä Suomen metsäkeskuksesta.

Metsänomistajat pääsevät katsomaan omien metsiensä tietoja Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelusta.

Ensi syksynä laajenee

Pilotoinnin jälkeen palvelua laajennetaan ensi syksynä, jolloin muutkin toimijat voivat ryhtyä välittämään hakkuukonetietoja. Tuotantokäyttö alkaa, kun Metsäkeskus ottaa käyttöön uuden metsä- ja luontotiedon paikkatietojärjestelmän.

”Uskomme, että hakkuukonetiedosta tulee valtamenetelmä puustotietojen päivittämiseen vuosikymmenen puoliväliin mennessä”, Jyrkilä toteaa.

Tulevaisuudessa metsäkoneilta saatavaa tietoa voidaan monipuolistaa. Koneilta voidaan esimerkiksi saada tietoa kuusen tyvilahon esiintymisestä.

Metsävaratietojen päivitys ei ole vain hakkuukonetiedon varassa, vaan tietoa metsästä tuotetaan myös laserkeilauksilla ja ilmakuvauksilla sekä maastossa tehtävillä koealamittauksilla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa