Maailman raakapuuindekseissä pientä elpymistä

Sekä tukki- että kuitupuun maailman hintaindeksien pitkä lasku näyttää tasaantumisen merkkejä.

Sekä sahatukkien että kuitupuun maailman hintaindeksit ovat olleet laskevalla uralla muutamia vuosia, mutta tänä vuonna on nähty pientä elpymistä, hintaseurantaa ylläpitävä Wood Resources International (WRI) raportoi.

Vuoden alussa tukkipuun Euroopan hintaindeksi kävi alimmalla tasollaan sitten vuoden 2010, mutta nousi hiukan toisella neljänneksellä ja kääntyi taas kolmannella kvartaalilla laskuun.

Maailman havukuitupuun hintaindeksi lasku on ollut lyhyempi, mutta jyrkempi. Tänä vuonna hintakäyrä on mennyt tukkipuun tapaan, että usean vuoden pohja nähtiin vuoden alussa, jonka jälkeen hintaindeksi hivenen nousi laskeakseen taas.

Maailman sahatavarakauppa käy hyvin. Viime vuonna kasvua oli kymmenen prosenttia ja tämän vuoden kasvuksi WRI ennustaa jopa yli 13 prosenttia. Vetureina ovat Yhdysvallat ja Kiina. Yhdysvaltojen omakotirakentaminen on elpynyt, mikä on lisännyt sahatavaran tuontia Kanadasta. Kiinan sahatavaran tuonti on tänä vuonna yltänyt ennätystasolle. Tilanteesta on hyötynyt etenkin Venäjä, joka saa etua ruplan alhaisesta kurssista.

Havusellun hinnat ovat tänä vuonna pysyneet vakaina sekä Euroopan että Pohjois-Amerikan markkinoilla. Vuoden iso ilmiö on ollut, että Kiina lisäsi sellun tuontia 11 prosenttia kolmannella kvartaalilla.

Etelä-Korea on lyhyessä ajassa noussut maailman toiseksi suurimmaksi pelletin tuojaksi. Suurimmat toimittajamaat ovat Vietnam ja Malesia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa