Metsä Group jättää järeät haavat metsiin, myöskään raita, tuomi ja pihlaja eivät ostomiehille kelpaa

Kesäkuun alusta lähtien yhtiö ostaa Suomessa ainoastaan mäntyä, kuusta, koivua ja läpimitaltaan alle 40-senttistä haapaa.

Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppanen
Harvoin metsissämme esiintyvien puulajien säästäminen on merkittävä avaus suomalaisessa metsätaloudessa, Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppanen arvioi. (Kuva: Metsä Group/Seppo Samuli)

Metsä Group on linjannut puukauppatapojaan monimuotoisuuden paremmin huomioon ottavaksi. Kesäkuun alusta lähtien yhtiö ostaa Suomessa ainoastaan mäntyä, kuusta, koivua ja läpimitaltaan alle 40-senttistä haapaa.

”Järeät haavat sekä muut harvoin metsissä esiintyvät lehtipuulajit, esimerkiksi raita, tuomi, pihlaja ja lepät, jätetään metsiin. Ne ovat avainpuulajeja, joiden varassa elää monipuolinen eliöstö”, Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppanen kertoo.

Aiemmin harvinaisemmat lehtipuut, joilla ei ole teollista jalostusta, on korjattu energian tuotantoon. Energiantuotanto ei näistä puista kuitenkaan ole kiinni, Metsä Groupissa uskotaan.

Yhtiö muistuttaa, että Suomen metsien tilavuudesta 97 prosenttia on mäntyä, kuusta ja koivua.

”Kaikkia muita puulajeja on yhteensä kolme prosenttia, joten harvoin metsissä tavattavien lehtipuulajien säilyminen ja niiden määrän lisääntyminen on tärkeää sekä metsäluonnon että ilmastonmuutokseen sopeutumisen kannalta”, kehitysjohtaja Juho Rantala sanoo.

Hän korostaa, että säästettävät puut muodostavat yli kiertoaikojen kestävän puulajien kirjon. Ne edesauttavat myös lahopuun syntymistä talousmetsiin.

Päätös jättää järeät haavat ja muut harvinaisemmat lehtipuut metsään on osa Metsä Groupin ekologisen kestävyyden ohjelmaa.

Lisää aiheesta: Metsä Group suosittelee jatkuvaa kasvatusta turvemaille

Kommentit (4)

  1. Panu

    Aiemmin MG kannusti hybridihaavan kasvattamiseen. Jos ne eivät ole kasvanet tasatahtiin niin pitää olla tarkkana koska ensimmäiset lähestyvät 40cm läpimittaa.

    Hauska tuo kommentti, että esim. lepät olisivat harvinaisia. Itselläni on jonkinverran lepikoituneita kuvioita, joista leppää pitäisi korjata energiaksi reippaalla kädellä ensiharvennuksen yhteydessä. Harmi, että MG:ltä ei enää voi pyytää tarjousta näihin kohteisiin.

  2. Noitahan ne sertifikaatit juuri edellyttävät jätettävän metsiin hakkuun yhteydessä. Mites tämä nyt on vasta eteen tullut ?

  3. Panu

    Nämä ovat FSC-kriteerejä, tosin siinäkään ei harmaaleppä taida olla säästettävien listalla.

  4. Kun jalostus on vain kuitua niin aika ymmärrettävä suhtautuminen. Energiapuu on kuidun mitoilla ollut minunkin kaupoissa ja leppä kyllä mennyt siinä koossa kaupaksi. Tämähän on Groupilta suora syöttö esim. täällä toimivan Kumekon lapaan. Ottakaa kaikki kohteet joista saatte hiukankin e-puuta myös. Koska se on firma joka erittelee tarkasti ainespuun erilleen omiin kasoihinsa ja myy ne voitolla eteenpäin näille Groupeille. Toki se ”puhdistuu” tuolla konstilla ja saadaan edelleen leikkiä kovalla luontoarvojen vaalijayhtiönä.

Puukauppa Puukauppa