Metsäkeskus: Talvinen sää on vauhdittanut joulukuusten hankintaa

Lähes joka toiseen suomalaiseen kotiin hankitaan edelleen aito joulukuusi.

Pakkanen ja aikainen lumentulo ovat vauhdittaneet joulukuusten hakua tänä vuonna, kertoo Suomen metsäkeskus.

” Ihmiset ovat hankkineet joulukuusia tavallista aiemmin, kun ulkona on perinteisen talvinen sää. Lumentulo voi saada myös monen tavallisesti itse metsästä kuusensa hakevan hankkimaan kuusen myyntipaikalta tai kuusiviljelmältä”, kertoo johtava metsänhoidon asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Koteihin ja julkisiin tiloihin hankitaan yhteensä vajaat 1,4 miljoonaa kuusta, joista lähes miljoona tulee viljelmiltä. Omista tai tuttavien metsistä haetaan 300 000 kuusta ja ulkomailta tuodaan reilut 50 000 kuusta. Ulkomaisista kuusista pääosa tuodaan Tanskasta ja vajaa neljännes Ruotsista.

Suomalaiset painottavat joulupuun hankinnassa yhä enemmän ekologisuutta ja ilmastokestävyyttä. Lähellä tuotettu tai läheltä haettu puu on kestävä valinta.

”Kotimaisuus on usein joulukuusen valtti. Joulupuun hankkijat haluavat tietää lähtöpaikan lisäksi myös sen, miten kuusi on kasvatettu”, Remes sanoo.

Suomalainen metsäkuusi on säilyttänyt asemansa kodeissa, mutta myös muoviset tekokuuset valtaavat alaa. Esimerkiksi julkisissa tiloissa ja yritysten auloissa aitoja joulukuusia on yhä harvemmin. Perinteinen metsäkuusi on korvattu yhä useammin muovisella tekokuusella.

Kotitalouksiin joulukuusia hankitaan kuitenkin lähes entiseen tapaan. Lähes joka toiseen suomalaiseen kotiin hankitaan tänäkin vuonna aito joulukuusi. Noin neljännes kodeista viettää joulua tekokuusen ympärillä ja neljännes kotitalouksista jättää joulupuun kokonaan hankkimatta.

 

Puukauppa Puukauppa