Metsäliitto Osuuskunnalle yhteisösakko työturvallisuusrikoksesta

Huono raportointi Punkaharjun vaneritehtaan vaaraa aiheuttavasta koneesta toi langettavan tuomion.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi Metsäliitto Osuuskunnan työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon. Oikeus katsoi, että Metsäliitto oli laiminlyönyt Punkaharjun vaneritehtaan esimiesten työturvallisuuteen liittyvien tehtävin järjestämisen ja valvonnan siten, että työturvallisuuslain mukaiset velvollisuudet täyttyisivät.

Punkaharjun vaneritehtaalla on vanerilevyjen lajittelulaite, jossa on turvalaitteena turvamatot. Turvamattojen tarkoituksena on estää koneen toimintaa ohjaavaa työntekijää käynnistämästä konetta vahingossa sellaisessa tilanteessa, jossa koneen vaara-alueella on työntekijä. Turvamatoissa oli loppuvuonna 2017 ilmennyt toimintahäiriöitä, minkä vuoksi työnjohtaja oli antanut tehtaan sähköasentajalle tehtäväksi kytkeä ne pois käytöstä. Tästä aiheutui vaara, että konetta ohjaava työntekijä käynnistää koneen vahingossa ja toinen työntekijä jää koneen puristamaksi ja vammautuu tai kuolee. Koneella sattuikin helmikuussa 2019 tapaturma, jossa työntekijä jäi koneen työliikkeen puristamaksi. Hän selvisi kuitenkin jalkaan tulleella vammalla.

Työnjohtaja ja tuotantopäällikkö eivät olleet ilmoittaneet vaaraa aiheuttavasta koneesta ylemmille esimiehille, minkä vuoksi he eivät olleet siitä tietoisia eivätkä voineet valvoa, että kone tulee korjatuksi.

Oikeus katsoi, ettei Metsäliitto ei ollut määritellyt esimerkiksi epäkohdista raportointia ja turvallisuuspuutteiden korjaamisen valvontaa riittävän hyvin, jotta epäkohdat olisivat tulleet korjattua.

Oikeus tuomitsi Metsäliiton 40 000 euron yhteisösakkoon. Metsäliitto on tuomittu työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon jo kaksi kertaa aikaisemmin. Vuonna 2020 tuomittu yhteisösakko oli 30 000 euroa ja vuonna 2016 tuomitun yhteisösakon määrä oli 100 000 euroa.

Kommentit (1)

  1. Kun tällaisia sakkoja jaellaan, kait rahat ohjataan hengenvaaraan tai vaaraan joutuneille uhreille?

Puukauppa Puukauppa