Metsäteollisuuden Jaatinen: Metsäteollisuus uudistaa työmarkkinoita

Timo Jaatisen mukaan paikallinen sopiminen työehdoista turvaa työpaikkoja ja tukee liiketoiminnan kasvua.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen perustelee Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla järjestönsä päätöstä irrottautua valtakunnallisista työehtosopimuksista. Jaatisen mukaan paikallisilla työehdoilla voidaan turvata työpaikkoja, varmistaa investointeja ja tukea liiketoiminnan kasvua.

”Tämän uudistuksen taustalla on pitkä liittojen välisten työehtoneuvottelujen polku, jota ovat leimanneet vähäiset muutokset ja raskaat lakot. Mahdollisuudet parantaa työn tuottavuutta ovat hautautuneet työehtosopimusten määräysten viidakkoon. Esimerkiksi paperi-, kartonki- ja sellu-teollisuudessa sopimus on paisunut 200-sivuiseksi ohjekirjaksi.”

”Yritykset tietävät, että paikallisilla työehdoilla voidaan parhaimmillaan turvata työpaikkoja, varmistaa investointeja ja tukea liiketoiminnan kasvua. Kun työehdot sovitetaan yrityksen, tehtaan tai tuoteryhmän tilanteeseen, niissä voidaan paremmin ottaa huomioon kulloisetkin markkina- ja liiketoimintatilanteet.”

”Paikallinen sopiminen antaa mahdollisuuden tuottavuus¬parannuksille, sillä töiden järjestämisessä on vihdoin lupa kehittää ja löytää uutta. Nykyiset valtakunnalliset työehdot sitovat kädet samalla tavalla niin hiipuvassa liiketoiminnassa kuin huippukannattavassa menestysbisneksessäkin.”

”Uudenlainen sopiminen ei ole rakettitiedettä, eikä sitä pelätä pienissäkään yrityksissä. Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä sovittavien asioiden kirjo on suppeampi kuin suurissa yrityksissä. Pk-yritykset voivat tehdä sopimuksia henkilö- tai yritystasolla tai vaikka halutessaan sopia yritysryppäinä. Tarvittaessa pk-yritykset voivat käyttää työsuhdejuridiikassa konsulttipalveluita, ja apua saa myös elinkeinoelämän järjestöistä”, Jaatinen kirjoittaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa