Metsäteollisuus: Koronapandemia iskee mekaaniseen metsäteollisuuteen raskaammin

Järjestön mukaan pandemia näkyy vientiteollisuudessa seuraavien vuosineljännesten aikana.

Metsäteollisuus on selvinnyt koronapandemian alkuvaiheesta kohtalaisesti suhteessa moniin muihin aloihin, Metsäteollisuus ry:stä arvioidaan. Kahden seuraavan vuosineljänneksen aikana pandemian vaikutuksia tullaan kuitenkin näkemään myös vientiteollisuudessa.

”On selvää, että myös metsäteollisuudelle tulee kriisistä kielteisiä vaikutuksia”, järjestön pääekonomisti Maarit Lindström arvioi.

Mekaaninen metsäteollisuus kärsii kriisistä ehkä kemiallista metsäteollisuutta enemmän. Mekaanista rasittaa pandemian lisäksi haastava suhdanne sekä talven vaikeat korjuuolosuhteet.

”Kansainvälisillä markkinoilla tämän näkyy siinä, että esimerkiksi Keski-Euroopassa rakentaminen on pysähtynyt. Toisaalta Kiinassa elpyminen on jo käynnistynyt”, Lindström kertoo.

Pandemian puhjettua pehmopaperien kysyntä on kasvanut. Se vähenee taas vuoden mittaan, mutta pitkällä aikavälillä pehmopaperien kysyntä kasvanee. Sen sijaan graafisten papereiden kysynnän lasku kiihtyy pandemian aikana.

”Koronakriisin aikana ihmiset käyttävät digitaalisia palveluita ja lukevat lehtiä verkosta. Uskon, että kulutuskäyttäytyminen muuttuu kriisin myötä eivätkä kuluttajat palaa vanhoihin tottumuksiin”, Lindström toteaa.

Pakkauskartonkien kysyntää kriisi kasvattaa, koska verkkokauppa kasvaa. Toisaalta maailmantalouden hidastuminen hidastaa kaupankäyntiä.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa