Ministeri Leppä: Puutuotealan nostettava jalostusastettaan

Ministeri patistaa kehittämään valmiita puurakentamisen ratkaisuja matalan jalostusasteen tuotteiden sijasta.

Puumarkkinapäivän eilen avannut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kehotti puutuotealaa nostamaan jalostusastetta, koska se tuottaa mittavat työllisyys- ja talousvaikutukset Suomeen.

”Kun puurakentaminen on kansainvälisesti vahvassa kasvussa, Suomen tulee vastata tähän kasvuun toimittamalla valmiita puurakentamisen ratkaisuja, sen sijaan että viemme matalan jalostusasteen tuotteita”, Leppä sanoi.

Puurakentamisen kasvu erityisesti Euroopassa näkyy Lepän mukaan esimerkiksi siinä, että puun osuus myös kaupunkien korkeassa rakentamisessa on vahvassa kasvussa.

”Puuta edistetään monin paikoin poliittisesti, mutta yhä useammin se tulee valituksi sen antamien hyötyjen ja kilpailukyvyn vuoksi. Suomen pitää integroitua osaksi tätä kehitystä.”

Leppä jatkoi, että menestyminen kotimarkkinoilla on edellytys viennin kasvattamiselle.

”Kotimaa on hyvä ympäristö kehittää uusia tuotteita ja ratkaisuja, jotta vaativassa ympäristössä kilpailukykyiseksi hiotut ratkaisut ovat myös kansainvälisesti kilpailukykyisiä.”

Leppä uskoo, että Suomella on kaikki mahdollisuudet olla kehityksen kärjessä puurakentamisen kasvavassa maailmanlaajuisessa markkinassa.

”Puurakentamista voidaan käyttää malliesimerkkinä metsien kestävästä käytöstä, koska puurakennuksissa puun sisältämä hiili on varastossa pitkään. Suomalaisten pitää oppia kertomaan tarinansa kestävästä metsätaloudesta paremmin kansainvälisille yleisöille.”

Lepän mukaan viime aikojen eurooppalainen metsäkeskustelu osoittaa, että viesti Suomen metsien erityisyydestä ja niiden kestävästä käytöstä osana biotalousstrategiaa ei ole mennyt läpi.

”Tähän vaikuttamiseen tarvitaan hyvä esimerkkejä ja tarinoilta, joista puurakentaminen on keskeinen.”

Lepän näkee, että valtiovallan ja puualan pitkäjänteistä yhteistyötä puun käytön edistämiseksi tarvitaan jatkossakin.

”Puun käytön edistäminen osana hallituksen biotalousstrategiaa alkaa tuottaa tulosta. Koko 2010-luku on ollut hyvää aikaa puurakentamiselle, mikä näkyy läpimurtona kerrostalorakentamisessa ja puun käytön kasvussa julkisessa rakentamisessa.”

Leppä pitää EU:n LULUCF-ratkaisua äärimmäisen tärkeänä Suomelle ja siksi Suomi on valmis viemään asian tarvittaessa EU:n korkeimmalle tasolle.

Puukauppa Puukauppa